Rukomet
0

Počele pripreme rukometaša BiH

FENA
Okupljanjem igrača u Sarajevu danas su počele pripreme rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine za januarske kvalifikacije za svjetsko prvenstvo 2009. u Hrvatskoj.

Selektoru Halidu Demiroviću odazvali su se svi rukometaši, koji će prvi trening održati večeras u dvorani na Mojmilu.

Prema Demirovićevim riječima igrači nemaju problema s povredama, uključujući Mirsada Terzića koji se oporavio i večeras će prvi put nakon 15 dana trenirati.

U prvoj fazi priprema najbolji bh. rukometaši će od 28. do 30. decembra učestvovati na međunarodnom turniru "Yellow cup" u Wintherthuru. BiH na će turniru igrati sa selekcijama Tunisa (28.), Švicarske (29.) i Portugala (30. decembra). Nakon tog turnira reprezentacija BiH učestvovat će na "Cro - Slo cupu" od 4. do 6. januara u Poreču i Kopru. Na turniru će još igrati Slovenija, Hrvatska i Švedska.

"Turniri će poslužiti za uigravanje ekipe uoči predstojećih kvalifikacijskih susreta. Imamo jasan cilj - osvajanje prvog mjesta u kvalifikacijama i plasman u baraž. Imamo kvalitetnu ekipu koja može ostvariti zacrtano", rekao je selektor Demirović.

On će na predstojeća dva turnira moći da računa na sljedeće igrače: golmani: Enid Tahirović (Cimos, Slovenija), Adnan Šabanović i Nebojša Grahovac (oba Bosna LO); lijeva krila: Vukašin Stojanović (Bosna LO), Amir Čakić (Bosna Visoko); desna krila: Adnan Jaškić (Bosna LO), Muhamed Mustafić (Bosna V);

lijevi bekovi: Mirsad Terzić (Celje, Slovenija), Nikola Prce (Oktavio, Španija), Faruk Halilbegović (Bosna V); srednji bekovi: Adnan Harmandić (Bosna LO), Damir Doborac (Cimos); desni bekovi: Branislav Obradović (Antekuera, Španija), Nikola Malešević (Nim, Francuska), pivoti: Muhamed Toromanović i Vladislav Veselinov (oba Bosna LO).

Kvalfikacije za SP na rasporedu su od 9. do 19. januara 2008. godine, a rukometaši BiH u okviru Pete grupe igrat će sa selekcijama Litvanije i Finske.

Raspored nastupa reprezentacije BiH i kvalifikacijama za SP:

  1. januara: Finska - BiH
  1. januara: BiH - Finska
  2. januara: BiH - Litvanija
  3. januara: Litvanija - BiH