Četvrta titula za Nijemce
217

Kiel šokantno pobijedio Barcelonu i postao prvak Evrope u rukometu

K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Rukometaši njemačkog Kiela šokantno su pobijedili Barcelonu u finalu Lige prvaka rezultatom 33:28, s obzirom na to da su bili potpuni autsajderi u ovom meču, a ovo je za Barcelonu prvi poraz nakon 14. septembra 2019. godine i 62 uzastopne pobjede.

Finale je počelo atomskim rukometom s obje strane, a sredinom prvog poluvremena njemački tim uspio je napraviti prvu osjetnu prednost.

Nakon što su na početku kontrolisali prednost koja je sve vrijeme bila od jedan do dva pogotka razlike, sredinom prvog poluvremena Kiel dolazi do prednosti od četiri gola (13:9), da bi do poluvremena nastavili igrati u istom ritmu i na pauzu su otišli s prednošću od 19:16.

Na početku drugog poluvremena Kiel je dodatno povećao svoju prednost, u jednom trenutku je stigao i do čak pet pogodaka razlike (25:20), nakon čega je bilo jasno da će se Barcelona teško vratiti u meč.

Ipak, španski klub se nije predao, uspio je smanjiti na tri poena, a ključni trenutak bio je u 57. minuti kada je pri vodstvu njemačkog tima od tri gola razlike (29:26) Gomez iz sedmerca pogodio prečku, nakon čega je bilo jasno da se Barcelona ne može vratiti u meč.

Ovo je za španski klub prvi poraz u svim takmičenjima još od 14. septembra 2019. godine, a od tada su u nizu upisali 62 pobjede, odnosno 16 i po mjeseci. Ipak, Kiel je u finalu odigrao fantastično i na kraju uspio postati prvak Evrope, što im je četvrti put u historiji kluba i prvi put nakon 2012. godine.

Heroj Kiela bio je golman Landin koji je na kraju meč završio sa 14 odbrana, a najefikasniji su bili Ekberg sa osam i Sagosen sa šest golova.

U meču za treće mjesto PSG je pobijedio Veszprem sa 31:26.