Svjetsko prvenstvo
5

Hrvatska izborila prvo mjesto u grupi, Šego izluđivao rukometaše Katara

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Hrvatske pobijedili su u 3. kolu grupne faze Svjetskog prvenstva selekciju Katara rezultatom 26:24 pa će tako u narednu fazu takmičenja prenijeti tri boda kao prvoplasirani tim.

Hrvatska je bolje otvorila utakmicu, vodila je gotovo cijelo prvo poluvrijeme, ali prednost niti u jednom trenutku nije bila veća od tri gola razlike.

Pred sami odlazak na odmor Katar je uspio izjednačiti (10:10 i 11:11), ali su Hrvati ipak prvih 30 minuta okončali s vodstvom od dva gola razlike.

Slično se igralo i u nastavku meča, a zanimljivo da Hrvatska niti u jednom trenutku nije uspjela prebaciti više od tri gola prednosti. Ipak, na kraju su došli do sigurne pobjede rezultatom 26:24.

Najbolji u redovima Hrvatske bio je Mamić sa šest pogodaka, dok je Štrlek postigao pet. Istakao se i golman Šego s nekoliko fantastičnih odbrana, a skinuo je i četiri sedmerca. Carol Marzo je bio najefikasniji kod selekcije Katara sa sedam golova.

Hrvatska je grupu C okončala na prvom mjestu s pet bodova, ali će u narednu fazu prenijeti tri boda jer se brišu bodovi osvojeni protiv Angole koja je na posljednjoj poziciji grupe. Katar će prenijeti dva boda osvojena protiv Japana, koji će u narednoj fazi imati bod osvojen protiv Hrvatske.

Tabela: