Rukomet
0

EHF: Nema finala Kupa Srbije bez dozvole kosovskog saveza

FENA
Evropska rukometna federacija (EHF) upozorila je danas Rukometni savez Srbije (RSS) da za organizaciju završnog turnira srbijanskog kupa na sjeveru Kosova mora imati dopuštenje Rukometnog saveza Kosova.

RSS je imao namjeru završni turnir kupa (u polufinalu se sastaju Partizan - Crvenka i Vojvodina - Zaječar) organizirati u Zubinom Potoku, gradiću sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, no EHF je naglasio da je kosovski savez pridruženi član, što automatski obavezuje sve strane na poštivanje pravila.

"Želimo naglasiti tačku 10.3, gdje je jasno rečeno kako se utakmice izvan granica federacije mogu organizovati samo uz pristanak obiju i uz odobrenje EHF-a. Zbog toga vas molimo da ili dobijete saglasnost kosovskog saveza ili da finale Kupa Srbije organizujete u okviru teritorije Srbije", piše u EHF-ovom saopćenju, prenio je Tanjug.

Nakon EHF-ovog obavještenja saopćenjem za javnost oglasio se i RSS u kojem se navodi da je Savez u stalnoj komunikaciji s EHF-om, kao i s predstavnicima srbijanskog ministarstva sporta, te da će u dogovoru s njima biti donesena konačna odluka o mjestu održavanja finalnih susreta Kupa Srbije.