Kvalifikacije za EP
0

Demirović odredio tim za utakmice sa Srbijom

FENA
Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Halid Demirović danas je objavio spisak igrača za kvalifikacijske susrete za Evropsko prvenstvo 2010. u Austriji protiv selekcije Srbije, 19. marta u Sarajevu, te tri dana kasnije u Nišu.

Na Demirovićevom spisku su imena 16 igrača: golmani: Enid Tahirović, Adnan Šabanović, Nebojša Grahovac; lijeva krila: Vukašin Stojanović, Bakir Buljugija; lijevi bekovi: Mirsad Terzić, Ivan Divković; srednji bekovi: Adnan Harmandić, Damir Doborac; desni bekovi: Darko Martinović, Branislav Obradović; desna krila: Adnan Jaškić, Eldin Hajdarević, Deni Velić; pivoti: Muhamed Toromanović i Vladislav Veselinov.

Po riječima selektora Demirovića očekuju nas izuzetno teške i važne utakmice, iz kojih naš tim mora da uknjiži dva boda. Reprezentacija Srbije na zadnjem Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj plasirala se na osmo mjesto, ali je prema kvalitetu i prikazanim igrama zaslužila i bolji plasman.

"I pored sjajnih igara, naši naredni protvnici ispoljili su i određene slabosti koje smo dobro analizirali. Na treninzima ćemo probati da se adekvatno pripremimo i odgovorimo na njihovu veoma jaku bekovsku liniju. Bekovi su im jači dio tima, ali ne mogu se zapostaviti ni ostali igrači. Ekipa su koja postiže dosta golova, ali ih i prima. Smatram da u napadu nećemo imati toliko problema za postizanje golova, dok naša agresivna odbrana mora da bude na visini zadatka. Vrlo je važno da prvu utakmicu kod kuće dobijemo, u to moramo vjerovati, mora postojati samopuzdanje i velika želja kod naših igrača", kazao je Demirović.

Prošlogodišnji susret baraža protiv Mađara, smatra selektor, dobra je pouka da naš tim od samog početka mora ući maksimalno angažovano u utakmicu.

"Ne smije nam se ponoviti da u utakmicu uđemo previše opterećeni publikom. Smatram da protivnik treba više da se plaši te atmosfere, iako želimo da sve ostane u sportskom duhu", dodao je on.

Generalni sekretar Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić ističe da za utakmicu u Sarajevu vlada ogromno interesovanje.

"Ulaznice u slobodnoj prodaji, ukoliko ih uopšte i bude, bit će puštene na sam dan utakmice, jer smo gladaoce ranije obavijestili o mogućoj rezervaciji. Nakon utakmice s Mađarskom odlučili smo da uvedemo maksimalne mjere obezbjeđenja, u dvoranu se neće moći unositi nikakvi tvrdi predmeti, uvredljivi transparenti i slično. Organiziranih grupa navijača iz Srbije neće biti, kao i naših navijača u Nišu", kazao ja Karačić.

Evropska rukometna federacija prihvatila je prijedlog RSBiH da delegat utakmice bude "čovjek iz regiona", koji "razumije odnose" na ovim prostorima. Stoga je EHF za delegata odredio Slovenca Štefana Juga.

Okupljanje naših reprezentativaca zakazano je 16. marta u Sarajevu.

Prva utakmica igrat će se 19. marta u u dvorani "Mirza Delibašić" - KSC Skenderija u 20.00 sati, a revanš 22. marta u Nišu u 19.00 sati.