Rukomet
145

Danas počinje Svjetsko prvenstvo u rukometu: BiH i Iran jedini debitanti

Piše: A. D.
Foto: AFP
Foto: AFP
Ljubitelji rukometa bez sumnje su današnji dan dočekali dobrog raspoloženja. Domaćin Katar i reprezentacija Brazila će utakmicom koja počinje u 18:30 sati otvoriti 24. po redu Svjetsko prvenstvo.

Ovogodišnja rukometna smotra posebna je i za Bosance i Hercegovce, pošto će naši najbolji rukometaši prvi put u historiji nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Na putu do Katara pobjednik grupe pet u konkurenciji Latvije, Portugala i Estonije u baražu je priredio veliku senzaciju i eliminisao selekciju Islanda.

Titulu najbolje reprezentacije na svijetu branit će selekcija Španije. Vrijedi spomenuti da su najuspješnije svjetske reprezentacije dosad Francuska i Švedska, koje su se naslovima kitile u četiri navrata. Švedska je uz Njemačku i rekorder po broju učešća na svjetskim prvenstvima (20 puta).

Njemačka će na predstojećem Svjetskom prvenstvu biti jedna od tri selekcije koje će nastupiti zahvaljujući pozivnici (wildcard), a po istom osnovu u Kataru će nastupiti i Saudijska Arabija, odnosno Island, koji će popuniti prazninu nastalu odustajanjem Bahreina i UAE-a.

Osim Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu će od zemalja iz regije nastupiti Slovenija, Hrvatska i Makedonija. Naša selekcija je uz Iran jedini debitant na Svjetskom prvenstvu.

Raspored utakmica naše reprezentacije:

  1. januar od 13 sati: BiH – Iran
  2. januar od 19 sati: BiH – Austrija
  1. januar od 17 sati: BiH – Makedonija
  2. januar od 17 sati: BiH – Tunis
  3. januar od 17 sati: BiH – Hrvatska