Rukomet
449

Da li nam je poništen regularan gol protiv Egipta?

Piše: J. Hadžiahmetović
Juniorska reprezentacija BiH u rukometu sinoć je nakon produžetaka izgubila od Egipta u osmini finala Svjetskog juniorskog prvenstva koje se odigrava u našoj zemlji. Ostaje pitanje da li je Dejan Malinović postigao regularan gol na kraju utakmice kojim bi, u slučaju da su ga sudije priznale, naša reprezentacija osigurala mjesto u četvrtfinalu ovog takmičenja.

Mlada rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je jedna od najljepših sportskih priča u posljednjih nekoliko godina.

Jedinstvo među reprezentativcima, borba do posljednjeg atoma snage i suze navijača i igrača nakon sinoćnjeg poraza nagovještavaju mnogo ljepše dane za ovaj sport u našoj zemlji.

Međutim, zahvaljujući spornoj odluci sudija Vaidasa Mazeika i Mindaugasa Gatelisa, bh. javnost, struči štab naše rukometne reprezentacije i igrači nisu odsanjali dugo očekivani san i četvrtinu finala Svjetskog prvenstva.

Gledajući iz perspektive gledatelja sa tribina, regularan gol Malinovića u posljednjim sekundama susreta sudije nisu priznale. Utakmica je otišla u produžetke u kojima izabranici Zdenka Grbavca više nisu imali snage ni dovoljno koncentracije da se suprotstave Egipćanima.

U stručnom štabu bh. reprezentacije postavili su mnogo pitanja Međunarodnoj rukometnoj federaciji.

"Razmišljali smo da li da uložimo žalbu ili ne. Rekli su nam da se ništa neće promijeniti ako se utvrdi da je gol bio regularan jer oni ne mogu promijeniti rezultat, pobjednika niti mogu ponoviti utakmicu. Mislim da je ova utakmica bila 21. na prvenstvu. U odigranih 20 utakmica, kraj poluvremena i utakmice je označavala sirena. Na poluvremenu naše utakmice također je označila sirena. No, kraj utakmice su svirale sudije. Nisam čuo sirenu... Pitam se zašto je to tako", kaže Enid Tahirović, trener golmana u juniorskoj rukometnoj reprezentaciji BiH, za Klix.ba.

Legendarni bh. golman nije dobio odgovor od delegata IHF-a već samo, kako je kazao, pogled u pod.

"Unaprijed su nam rekli da je svaka žalba iluzorna i da ćemo samo bezveze dati pare. Ni televizijsko vrijeme njima nije mjerodavno", dodaje naš sagovornik.

Kako kaže, reprezentativci i članovi stručnog štaba su razočarani nakon ispadanja. Josip Ereš zadobio je težu povredu mišića te će van terena biti najmanje mjesec dana.

"Svi smo skrhani, a večeras moramo igrati protiv Njemačke jer nam nije svejedno da li ćemo biti deveti ili 16. u ukupnom poretku", kaže Tahirović.

Reprezentacija BiH igra utakmicu protiv Njemačke u 17:30 sati u Zetri.