Rukomet
0

BiH sposobna za vrhunsku organizaciju SP-a za juniore

FENA
Izvršni odbor Svjetske rukometne federacije (IHF) je na sjednici u Baselu, početkom aprila, u konkurenciji sedam zemalja odredio Bosnu i Hecegovinu i Grčku za kandidate za organizaciju 18. svjetskog prvenstva za juniore 2011. godine.

Tim povodom u višednevnoj posjeti BiH nalazi se član Izvršnog odbora i predsjednik Komisije za dodjelu svjetskih prvenstava IHF-a Leon Kalin, koji je od predstavnika Rukometnog saveza BiH informiran o dosadašnjem toku priprema naše zemlje da bude domaćinom ovog takmičenja.

"Potpuno sam uvjeren da bi Svjetsko prvenstvo u vašoj zemlji bilo organizirano na vrhunski način. U razgovorima s predstavnicima gradskih, entitetskih i državnih struktura uvjerio sam se da ta želja postoji. Kao prijatelj ove zemlje uradit ću sve da BiH bude domaćin SP-a", kazao je Kalin.

Predsjednik RS-a BiH Stanislav Mucić naglasio je da je uz sve rukometne radnike u našoj zemlji stala i službena vlast, što je svojevrsna garancija za kvalitetnu organizaciju takmičenja.

"Imamo usmenu potvrdu predstavnika svih političkih struktura, što nam će nam dati sigurnost da uspješno organiziramo jedan ovako složeni projekt. U RS-u BiH i klubovima imamo dovoljan broj iskusnih i sposobnih ljudi da budu uključeni u organizaciju SP-a. U BiH već dugo nije bilo ovako velikog sportskog događaja, nadam da će on doprinijeti da se svi bolje razumijemo i bolje živimo", kazao je Mucić.

Konačna odluka o domaćinu SP-a bit će donesena 6. juna u Kairu, tokom Izbornog kongresa IHF-a.

SP će se igrati od 14. do 28. augusta 2011. godine, uz učešće 24 reprezentacije. Ako BiH dobije organizaciju, takmičenja bi se odvijala u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Doboju, Mostaru i Ljubuškom.