Rukomet
132

Bh. rukometaši porazom od Tunisa skoro izgubili sve šanse za drugi krug SP

Piše: A. D.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rukometna reprezentacija BiH večeras je izgubila od Tunisa rezultatom 27:24 u četvrtoj utakmici grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru. Ovim porazom bh. rukometaši su skoro izgubili šansu za plasman u drugi krug.

Tunižani su mnogo bolje otvorili večerašnju utakmicu, a nakon tri minute igre imali su prednost od tri pogotka (3:0). Prvi gol za naše u četvrtoj minuti postigao je Dejan Malinović.

Tokom prvog poluvremena portugalski arbitri dosudili su nekoliko diskutabilnih sedmeraca za naše protivnike. Koristili su to Tunižani koji su većim dijelom prvog poluvremena imali rezultatsku prednost.

Naši reprezentativci uspijevali su držati priključak, a u 24. minuti došli smo do prvog izjednačenja na utakmici. U posljednjoj minuti prvog poluvremena golom Dejana Malinovića došli smo do 14:14, ali su Tunižani u posljednjem napadu ipak uspjeli povesti 15:14.

Na početku drugog poluvremena naši nažalost ponovo "upadaju u crnu rupu“ čemu su ruku na srce doprinijeli i katastrofalni arbitri koji su cijelim tokom meča bili naklonjeni Tunisu. Nekoliko očiglednih prekršaja nad našim reprezentativcima nije dosuđeno, pa su Tunižani, koji su u jednom periodu na parketu imali dva igrača više, otišli na plus četiri.

Naši su se probudili i golovima Senjamina Burića i Malinovića uz odbranjeni sedmerac Benjamina Burića došli na minus dva, a u igru smo se u potpunosti vratili golom Ovčine za 19:18 u 40. minuti. U 45. minuti imali smo veliku priliku za izjednačenje, ali je neshvatljivom greškom Terzića Tunis iz kontra napada došao na plus dva.

U ključnim trenucima u odličnu seriju ušao je sretni golman Tunisa Hamza Majed, za kojim nije zaostajao ni naš Benjamin Burić pa smo u posljenjih deset minuta ušli sa jednim golom zaostatka. U 51. minuti brz kontra napad pogotkom za izjednačenje 22:22 krunisao je Vladimir Vranješ.

Nakon Hasanefendićevog time outa odigrali smo odličnu odbranu i lakim pogotkom Duška Čelice došli u vodstvo 23:22. Bannour je potom zapucao sedmerac i dao nam šansu da dođemo do plus dva. Priliku je iskoristio hrabri Perić sjajnim golom za 24:22.

Potom su na scenu sa sramnim odlukama u korist Tunisa stupili arbitri iz Portugala koji su našim protivnicima poklanjali sedmerce, a naše igrače jednog za drugim isključivali na po dva minuta.

Sa dva igrača manje nismo uspjeli zadržati prednost pa su Tunižani u 56. minuti došli na 24:24, a minut kasnije i u vodstvo 25:24. Veliku priliku za izjednačenje u narednom napadu propustio je Faruk Vražalić.

Tunižani su sve to kaznili pogotkom u narednom napadu koji su postigli sa igračem manje. Na kraju je završilo 27:24 u korist Tunisa.

U posljednjoj utakmici izabranici selektora Dragana Markovića igraju u petak protiv Hrvatske. Ukoliko pobijede u tom susretu, a Iran savlada Tunis, reprezentacija BiH će ići u drugi krug.