sport
0

Red Bull Cliff Diving: Skakačice koje će vas zadiviti akrobacijama na Starom mostu

Klix.ba
Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 24. septembra po drugi put gostuje u Bosni i Hercegovini. No za razliku od prošle godine, kada smo u Mostaru gledali samo takmičenje muškaraca, ove godine će na Starom mostu nastupiti i najbolje svjetske skakačice.

Svjetsko prvenstvo za žene se održava od 2014. godine. U prethodne dvije sezone je uključivalo po tri takmičenja, a ove godine je prošireno na sedam stanica. Kvalitet se konstantno poboljšava, a po umijeću koje demonstriraju skakačice ne zaostaju za svojim muškim kolegama.

U Svjetskom prvenstvu 2016. nastupa šest stalnih skakačica, a na svakoj stanici učestvuju i do dvije takmičarke s pozivnicom. U nastavku pročitajte kratki profil skakačica koje će nastupiti u Mostaru u subotu, 24. septembra u 13 sati.

Lysanne Richard (Kanada)

Ova 35-godišnja Kanađanka uspijeva spojiti nemoguće: nastupe u čuvenom Cirque du Soleil, uspješnu karijeru skakačice i trostruko majčinstvo. S dva druga mjesta i pobjedom ove sezone, drugoplasirana je u poretku žena i najozbiljnija suparnica Rhiannan Iffland u trci za titulu, tako da će ostatak sezone vjerovatno obilježiti žestoka borba ove dvije skakačice.

Cesilie Carlton (SAD)

Prva skakačica s pozivnicom koja je pobijedila na Red Bull Cliff Diving takmičenju, na portugalskim Azorima 2015. U toj sezoni bila je izjednačena na prvom mjestu sa Rachelle Simpson sve do završnog takmičenja u Italiji, gdje je u posljednjoj rundi skočila ispod prosjeka. Ove godine nastupa u odličnoj formi, i trenutno je treća u ukupnom poretku.

Ginger Huber (SAD)

Skakačica s ogromnim iskustvom, žena čiji je cijeli život vezan za skokove, bilo kao takmičarka, trenerica, sudija ili model za ESPN Body Issue magazine. Ova 41-godišnjakinja bila je vice-prvakinja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015, i uvijek je u stanju popeti se pobjednički podij. Ove godine to je učinila kao treća u Portugalu.

Yana Nestsiarava (Bjelorusija)

Bjeloruskoj skakačici ovo je treća sezona u kojoj nastupa kao takmičarka s pozivnicom. Bila je bronzana u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2015 u Kazanu, Rusija. U Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu najbolji rezultat joj je treće mjesto iz Italije prošle godine. Sva dešavanja u prvenstvu pratite na www.redbullcliffdiving.com i Facebook stranici prvenstva.