sport
0

Red Bull Air Race: Nedjeljna utrka opet će rušiti rekorde

Klix.ba
Sve je spremno za istinski spektakl u zaljevu Valdibora. Nakon što su u kvalifikacijama samo dvije desetinke dijelile najbolju petoricu, a čak i oni najsporiji pokazali potencijal, jasno je da nas čeka utrka koja bi mogla porušiti mnoge rekorde. Hoće li Paul Bonhomme zadržati žestoku konkurenciju iza sebe i ostvariti treću pobjedu u nizu, saznat ćemo danas.

Rovinj se ponovo pokazao kao idealno mjesto za utrkivanje najboljih pilota svijeta. Staza je toliko zahtjevna da predstavlja veliki izazov čak i najboljima, a razlike su svejedno toliko male da nam se danas smiješe novi rekordi Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva.

"Staza je zaista fantastična, iznimno je sigurna, ali ako želiš biti brz, moraš sjeći zavoje i onda to uzrokuje mnogo udaraca u pilone. To je ono što čini ovu utrku tako uzbudljivom, a užitak je voziti po ovakvom vremenu na prekrasnom istarskom poluotoku", priznao je najbrži čovjek kvalifikacija Paul Bonhomme, a s njim se slaže i Peter Besenyei:

"Ovo je jedna od najljepših lokacija, ponajviše zbog ljudi i njihove druželjubivosti i nadam se da ćemo ponovo doći. Staza je pak zahtjevna zbog promjenjivog vjetra, ali to je dobro, jer na njoj nije dosadno. Moraš sjeći zavoje, riskirati da bi postigao kvalitetno vrijeme."

Rekord koji bi definitivno u nedjelju morao pasti je onaj u broju srušenih pilona. Drži ga upravo prošlogodišnja utrka u Rovinju kad su zračna vrata oštećena 48 puta, a ovaj vikend padala su još češće. Najzahtjevnija staza svijeta ponovo će podići letvicu i postaviti novi standard postavljanja pilona u Svjetskom prvenstvu.

Rovinj drži i rekord kao utrka s najmanjom razlikom između pobjednika i drugoplasiranog. Prošle godine Arch je dobio Bonhommea za 0.08 sekundi, međutim na subotnjim kvalifikacijama unutar te razlike bila su prva trojica, a samo dvije desetinke dijelile su pet najboljih. Unatoč ogromnim zahtjevima koji su postavljeni pred njih, kandidata za trijumf ovdje je pregršt i bilo bi lijepo kad bi i u ovoj kategoriji vidjeli novi najbolji rezultat u povijesti najbržeg motosporta na svijetu.

Što se favorita za pobjedu tiče, to mora biti Paul Bonhomme, koji lovi treći trijumf u nizu. No, već u prvoj nokaut rundi Britanac mora na opasnog Nicolasa Ivanoffa i mogao bi imati velikih problema. Mučit će se i Matt Hall protiv aktualnog prvaka Nigela Lamba, kao i Yoshi Muroya s Peteom McLeodom, ali tko od njih prođe, mogao bi otići do kraja.

Prošlogodišnjeg pobjednika Hannesa Archa također nitko još nije otpisao. Nije dosad pokazao mnogo na treninzima i kvalifikacijama, ali čini se da čuva ono najbolje za utrku.

"Trebaju mi tri čiste vožnje u nedjelju. Moja priprema će biti dobro se naspavati da bih bio koncentriran i svjež za utrku", najavio je Austrijanac nakon kvalifikacija i zahvalio se domaćim navijačima koji su ga odlično prihvatili, što mu daje dodatni motiv u Rovinju.

Ne treba otpisati niti Mattiasa Dolderera te Martina Šonku kojima je otvoren put prema završnici, a pokazali su i veliku brzinu u kvalifikacijama. U svakom slučaju, čeka nas neizvjesnost i uzbuđenje te završnica koja će svakako zadovoljiti okupljene navijače u zaljevu Valdibora. Vrata događanja otvorena su od 11 sati za navijače, a nakon zagrijavanja utrkom Challenger Cupa u 12:40, od 14 sati na rasporedu je ono što svi čekamo: prva nokaut runda Master klase, dok će od 16 sati početi finalni okršaji najboljih pilota Red Bull Air Racea.