sport
159

Realistično okruženje: Zavirite na Krav Maga trening samoodbrane u autobusu GRAS-a

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Krav Maga klub samoodbrane iz Sarajeva je uz pomoć IKMI sportske federacije iz Evropske Unije ovog vikenda u Sarajevu organizovao dvodnevni seminar uvježbavanja i demonstracije tehnika Krav Maga vještine.

Članovi kluba su ovom prilikom svoj trening i Krav Maga tehnike iz sportske dvorane odlučili premjestiti u realistično okruženje, u subotu je to bio noćni klub Sloga, a u nedjelju vozilo gradskog saobraćaja - lokacije na kojima se najčešće dešavaju situacije napada u kojima je potrebna samoodbrana.

Tehnike Krav Maga vještine savladavaju se u realističnim situacijama i mjestima, prilagođene su svakodnevnim situacijama u kojima često dolazi do fizičkih napada. Jedno od takvih mjesta je i vozilo gradskog saobraćaja, autobus, tramvaj ili trolejbus.

"Posljednjih nekoliko godina bili smo svjedoci nekoliko napada nožem zbog kojih su najmanje dvije osobe preminule, a jedan od njih je bio i radnik gradskog prevoza. Trening samoodbrane u ovakvom okruženju predstavlja idealan trening susreta sa sličnim situacijama i pokušaj pristupa tj. razrješavanja situacije mirnim putem, koji je čak najvažniji, pa sve do nužne odbrane, gdje ste direktno napadnuti fizički i gdje nema nijednog mogućeg izlaza osim pokušati se odbraniti", pojašnjava Tomanić.

Krav Maga je izraelska borilačka vještina i moderni princip samoodbrane koji svojom metodom uvježbava polaznika da savlada tehnike samoodbrane koje su mu potrebne da se odbrani u situacijama nužne odbrane.

Instruktor dvodnevnog seminara koji se održao u Sarajevu bio je Antonio Monsellato iz Italije, predsjednik IKMI sportske federacije Evropske Unije, a tehnike su demonstrirali članovi Krav Maga kluba samoodbrane iz Sarajeva.

Više o Krav Maga vještini čitajte ovdje.