sport
0

Real Madrid bogatiji od Manchestera

FENA
Engleski nogometni prvoligaš Manchester United nije više najbogatiji klub na svijetu. Na tom mjestu ga je zamijenio španski velikan Real Madrid. Madridski klub je prvi put u istoriji s vrha tabele "nogometne finansijske lige" skinuo "Crvene đavole", objavio je nezavisni list dioničkog društva Deloitte.

Manchester United je u proteklih devet godina, otkako pomenuto društvo objavljuje izvještaje o najbogatijim klubovima na svijetu, stalno bio na vrhu liste. Deloitte je naglasio, da su u izvještaju uzeti u obzir samo prihodi klubova, a ne bogastvo vlasnika klubova.

Real Madrid je u sezoni 2004/05. prihode povećao za 17 odsto, ukupno na 275,7 miliona eura, uprkos tome što je u protekle dvije godine ostao bez značajnijeg naslova.

Manchester je u istom periodu "zaradio" 246,6 miliona eura. Treći na listi je italijanski klub AC Milan s 234 miliona, slijede italijanski prvak Juventus (229,4 miliona) i engleski prvak Chelsea (220,8 miliona eura).

Prihodi Manchester Uniteda su sniženi prije svega zbog nižih prihoda od prijenosa utakmica, zbog neočekivane eliminacije iz Lige prvaka. Uprkos tome društvo Deloitte dodaje, da ekipa iz Manchestera "ostaje jedna od najznačajnijih marki te jedan od najunosnijih klubova na svijetu".

Tri kluba su ispala s liste dvadeset najbogatijih u odnosu na prošlu godinu - Marseille, Aston Villa i Glasgow Rangers, koje su zamijenili Everton, Lyon i Valencia.

Samo 13 klubova se na listi najbogatijih pojavilo svih devet godina, otkad se objavljuje izvještaj: Arsenal, Barcelona, Bayern Muenichen, Inter, Juventus, Lazio, Liverpool, Manchester United, AC Milan, AS Roma, Newcastle i Tottenham.