Za kvalitet nema sredstava
0

FOTO / Ragbijaši Čelika počeli pripreme

Piše: E. B.
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Ragbijaši Čelika, najtrofejnijeg bosansko-hercegovačkog kluba, počeli su pripreme za novu sezonu u kojoj će nastupati na dva kolosjeka u Regionalnom ragbi prvenstvu, u kojem učestvuje 15 klubova iz sedam država, i domaćem prvenstvu.
Detalj sa Celikove utakmice (Foto: ZEDA)
Detalj sa Celikove utakmice (Foto: ZEDA)
Trener Alen Tica u nedjelju je na prvom sastanku izložio plan priprema, koji će ove jeseni biti nešto obimniji i zbog obaveza igrača koji igraju za reprezentaciju u okviru Evropskog prvenstva.

Sezona bi trebala početi 4. septembra protiv gradskog rivala Rudara u okviru prvenstva BiH, onda 17. septembra igraju utakmicu Regionalnog prvenstva kada u Zenicu dolazi višestruki prvak Grčke ekipa Atine. Zatim zeničke 'lisice' putuju Mladosti u Zagreb, 1. oktobra dočekuju najbolju mađarsku ekipu Estergomi Vitezek, a 19.novembra igraju kod Pobednika u Beogradu.

"Ove jeseni imamo puno obaveza tako da je veći broj igrača trenirao već od kraja jula individualno. Uz izuzetno jako Regionalno prvenstvo, reprezentativci imaju sredinom oktobra turnir Evropskog prvenstva i mi moramo da imamo 30 spremnih igrača za ovu polusezonu, od koje očekujemo mnogo", kaže trener Alen Tica.

Prvi sastanak ragbijasa Celika (Foto: ZEDA)
Prvi sastanak ragbijasa Celika (Foto: ZEDA)
Najveći problem za bh ragbijaše je nedostatak finansija, sa kojima problema imaju i sve ostale sportske organizacije u zemlji. Zvuči nevjerovatan podatak da, u poređenju sa nogometnim i košarkaškim klubovima, Ragbi klub Čelik trenutno ima dugovanja od samo 15.000 KM, i to najvećim dijelom za korištenje svlačionica i terena Javnom preduzeću za upravljanje sportskim objektima, i nešto manje za bankovni kredit koji su ranije podigli da plate svoja dugovanja. Ovaj klub naime nema stalnih prihoda i muku muče sa parama, tek ponešto dobiju od Općine Zenica i nekih sponzora.

Državno ministarstvo, Federacija i ZDK su ove godine zaboravili na najtrofejniji klub u BiH, "ne dao Bog da umre neki ministar, ne bismo imali od čega kupiti vijenac i platiti in memoriam u novinama", kažu u Ragbi klubu Čelik.