sport
236

Prije 24 godine poginuo je vrhunski sportista i veliki čovjek Jan Doršner

Piše: Edin Isanović
Na današnji dan prije 24 godine u Sarajevu je poginuo Jan Doršner koji je tada imao 23 godine. Život je dao za odbranu rodnog grada u Azićima 2. decembra 1992. godine.

Ostat će upamćen kao istinski heroj rata koji je odmah stao u odbranu Sarajeva, a njegova smrt pogodila je sve one koji su ga poznavali. Jan je bio i svestrani sportista, osvojio je blizu 50 medalja i pehara, bio je član reprezentacije RBiH u alpskom skijanju, ronilac, jedriličar i teniser.

Tog ranog decembarskog jutra popio je posljednju kafu s majkom Dragicom na Koševskom Brdu i mahnuo joj rukom bez okretanja, u znak pozdrava. Otišao je na nemoguć zadatak da sa svojom jedinicom DIV - diverzantsko izviđačkim vodom, nedovoljno i neadekvatno naoružanim, pokuša zaustaviti 19 teških tenkova u Azićima blizu Stupa. Tada je krvario Otes, povlačili su se i borci i civili, a mnogo probranih boraca je decembra 1992. dalo svoje živote.

Jan Doršner je bio poznati sarajevski mladić, izuzetno odgojen i kulturan. Kada se saznalo da je stradao na gotovo svim gradskim radiostanicama emitovana je emisija pod nazivom "Poginuo je vojnik Jan". Sarajevo je tu noć plakalo, Sarajevo je ponizno tugovalo za svojim junakom.

Jan Doršener je bio omiljen i kod djevojaka. Doživljavale su ga kao neodoljivog šarmera. Maturantice Druge gimnazije 1989. su ga proglasile momkom godine. Osim toga, postizao je od malih nogu zapažene sportske rezultate. Osvajao je titule prvaka BiH u alpskom skijanju, proglašavan najperspektivnijim mladim alpincem 1982. u SSBiH.

Bio je član Skijaškog kluba Željezničar. Također, bio je pasionirani čitalac beletristike, pročitao je stotine knjiga. Plivanjem perajama i jedrenjem regatnom jedrilicom od 27 stopa išao je do Italije i po otocima srednjeg Jadrana. Neki ga pamte kao primjerenog studenta Mašinskog fakulteta. Ostao je za njim indeks sa 15 položenih ispita. Posthumno mu je fakultet 1998. dodijelio diplomu.

Mlađim generacijama bio je inspiracija, uzor. Iako je visoko postavio ljestvicu pokušavali su dostići neke njegove uspjehe. Bio je jedinstveni model kako se odnosi prema sportu i životu. Mnogi su bili impresionirani njegovim likom i djelom.

Nakon pogibije počeo se održavati i Memorijalni teniski turnir "Jan Doršner", a jedna ulica u sarajevskom naselju Otes nosi njegovo ime. Janova odluka da stane u odbranu glavnog grada BiH bila je čvrsta, bez obzira na cijenu. Ono što se može kazati o njemu kao čovjeku, može stati samo u jednu riječ - ljudina.