sport
2

Posljednje kolo šahovskog turnira "Bosna 2014"

FENA
Rahmanov - BoK
Rahmanov - BoK
Posljednje, deveto kolo Međunarodnog šahovskog turnira "Bosna 2014" igra se danas nakon čega će u 15 sati u hotelu "Radon Plaza" biti održana i svečanost proglašenja pobjednika i zatvaranje turnira.

Lider turnira, ruski velemajstor Aleksandr Rakhmanov već je osigurao pobjedničko postolje na A turniru, a juče u 8. kolu nije rizikovao. Remizirao je u 15. potezu s trećim nosiocem turnira, Holanđaninom Benjaminom Bokom.

Stević, Kožul, Palac i Šebenik su ostvarili pobjede, te u posljednjem kolu slijedi neizvjesna borba za drugo mjesto.

Dejan Marjanović je pobjedom nad internacionalnim majstorom Dejanom Nestorovićem došao na korak od osvajanja prve norme za internacionalnog majstora za šta mu je danas potreban remi u partiji s turskim predstavnikom Ali Marandijem.

Prve dvije ploče na B turniru u 8. kolu su završile neriješenim rezultatom što je iskoristila Mila Žarković i pobjedom nad Mrnđićem se pridružila Bogdanoviću, Salihoviću i Vajiću na vrhu tabele.

Dilema o pobjedniku B turnira bit će danas riješena na prve tri ploče, a najznačajniji duel je Bogdanović - Žarković.

Kako je najavio direktor Međunarodnog šahovskog turnira "Bosna 2014" velemajstor Borki Predojević, danas će biti predstavljeni i plakati s porukama i apelom za humanitarnu pomoć stradalom stanovništvu na poplavljenim područjima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, te će danas šahisti iz 13 zemalja iskoristiti priliku da ove poruke pošalju u svijet i skrenu pažnju na neophodnost humanitarne pomoći, saopćeno je iz ŠK Bosna.