Vaterpolo
0

Počeo međunarodni turnir ''Sarajevo Champions Challenge 2010''

FENA
Drugi međunarodni vaterpolo turnir ''Sarajevo Champions Challenge 2010'', u organizaciji Olimpijskog bazena Otoka, počeo je danas.

Na turniru učestvuju renomirane evropske ekipe VK ''Jadran'' Herceg-Novi, PVK ''Rabotnički'' Skoplje, TEVA ''Vasas Plaket'' Budimpešta i VK ''Jadran'' Split.

Marco Birri, direktor LEN-a (Evropska plivačka i vaterpolo asocijacija), je došao u Sarajevo da prati manifestaciju iz prve ruke i da razgovara sa organizatorima o budućnosti vodenih sportova u BiH.

Birri je kazao na današnjoj pres-konferenciji da je LEN primjetio uspon sportova u vodi u Sarajevu kroz manifestacije koje se organiziraju u bazenu Otoka.

''Veoma je značajno da Sarajevo organizira kvalitetne turnire kao što je ''Sarajevo Champions Challenge 2010''. U dvogodišnjoj tradiciji turnira veliki broj renomiranih evropskih ekipa je želio igrati u Sarajevu i mi u LEN-u smo to primjetili. LEN želi pomoći Sarajevu i BiH u budućem razvoju sportova u vodi i zato sam ja ovdje'', objasnio je on.

Direktor Olimpijskog bazena Mujo Gec je poručio da je cilj organizatora da turnir uvrste u evropski kalendar takmičenja, čime bi ''Sarajevo Champions Challenge'' postao međunarodno afirmisan turnir.

TEVA Vasas Plaket (Budimpešta) i VK Jadran (Split) su odigrali prvu utakmicu na Turniru. Prvaci Mađarske nisu ništa prepustili slučaju, pa su već od prve minute pokazali svoju snagu i nadmoć. Odbrana splićana nije uspjevala da zaustavi razigrane mađare, koji su na kraju slavili rezultatom 16:6 (3:1)(6:0)(3:3)(4:2). Viktor Voros je bio ponajbolji pojedinac u pobjedničkoj ekipi, a ništa lošiji nisu bili njegovi suigrači Miho Bošković i Marton Vamos sa po tri pogotka. Utakmicu su sudile sudije iz Slovenije Boris Margeta i Danijel Ražman

U drugoj utakmici Jadran (Herceg Novi) je rezultatski ponizio podmlađenu i od puta umornu, ekipu Rabotničkog. Krajnji rezultat je bio 30:0 (9:0)(8:0)(7:0)(6:0), a najbolji igrač na utakmici je bio Damir Crepulja koji je postigao 6 pogodaka, dok je pet njegovih suigrača (Luka Sekulić, Đorđe Filipović, Radovan Latinović, Danijel Premaš i Petar Filipović) postiglo po tri pogotka. Sudije na ovoj utakmici su bile iz Hrvatske, Robert Tiazzo i Ante Žižak.

Turnir se nastavlja sutra (09.10.2010.), a na programu su utakmice:

18:00 – VK Jadran (Herceg Novi) – VK Jadran (Split)

20:00 – TEVA Vasas Plaket – PVK Rabotnički