Evan Lysacek
0

"Plušenko me razočarao"

Totalsport
Evan Lysacek (Foto: AP)
Evan Lysacek (Foto: AP)
Još uvijek se nije slegla prašina nakon završenog takmičenja najboljih umjetničkih klizača na Zimskim olimpijskim igrama u kanadskom Vancouveru.

Takmičenje je završilo pobjedom 24-godišnjeg Amerikanca Evana Lysaceka, inače prošlogodišnjeg svjetskog prvaka, dok je srebrnu medalju uzeo prvi favorit, tri godine stariji Rus Jevgenij Plušenko, koji je, inače, branio zlato s Igara u Torinu.

Nakon takmičenja Plušenko je napao sudij, te naznačio da je on trebao osvojiti zlato jer je u odnosu na Lysaceka izvodio četverostruke skokove, a oni bi trebali raditi razliku između "boljih i dobrih". Isto tako je naveo da umjetničko klizanje sve više dobiva konture isključivog plesa, a to uzrokuje nazadovanje ovog sporta.

Zbog toga su u medijima oglasio i "napadnuti" zlatni Lysacek.

"Stvarno sam razočaran što takvo mišljenje ima čovjek kojeg jako cijenim kao sportistu, najviše u našem sportu. Pokušava 'ubiti' najbolje dane mog života i karijere, a to nije nimalo lijepo i korektno od njega", rekao je Lysacek.

"No, znam da nije lako izgubiti. Vjerovatno je samo mnogo razočaran, iako je poraz mogao podnijeti na daleko bolji način", završio je zlatni mladić iz Chicaga.