Problem je kiša
32

Plivanje u triatlonu na OI u Parizu bi moglo biti otkazano zbog zagađenosti Sene

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Dio triatlona koji čini plivanje, a koji će se održati na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu, mogao bi biti otkazan zbog kvaliteta vode.

Predsjednik OI u Parizu Tony Estanguet je kazao da bi moglo doći do otkazivanja ukoliko kiša bude utjecala na kvalitet vode rijeke Sene. Nedavno obavljeno testiranje, koje je provela Fondacija Surfrider Europe, pokazalo je alarmantne nivoe bakterije E. coli u rijeci.

Estanguet je kazao da postoje planovi za nepredviđene situacije, uključujući odlaganje termina događaja.

"Možemo odgoditi triatlon u slučaju kišnih uvjeta. Planiran je za početak OI, ali možemo sačekati bolje uvjete. Sigurni smo da ćemo moći koristiti Senu. Postoji i konačna odluka gdje ne možemo plivati, što je dio pravila Međunarodne federacije", izjavio je on.

OI u Parizu počinju 26. jula, a triatlon za muškarce i žene na rasporedu je 30. i 31. jula, dok će se mješoviti event održati 5. augusta.

Sena će se koristiti i za maratonsko plivanje, kao i paratriatlon na Paraolimpijskim igrama koje počinju 28. augusta.

Fondacija Surfrider Europe je saopćila da je uzeto 14 uzoraka vode blizu mosta Alexandre III, koji je početna tačka trilatona, maratonskog plivanja i paratriatlona, ali da kvalitet nije zadovoljio sigurnosne standarde.

Kišni dani uoči OI mogli bi dovesti do rasta nivoa bakterije u vodi. Svjetski kup u plivanju u otvorenim vodama i dio Svjetskog kupa u paratriatlonu, koji su bili testni događaji za OI, otkazani su u augustu zbog problema s kvalitetom vode. Ipak, triatlon je održan nešto kasnije tog mjeseca.

Organizatori su rekli da je potrošeno 1,4 milijardi eura na projekt regeneracije s ciljem da Sena bude sigurna za plivanje, a uključuje i bazen za skladištenje kišnice kako bi se pokušao smanjiti rizik od zagađenja.

Testiranje vode će se obavljati svaki dan tokom OI.

Tri lokacije za plivanje na otvorenom, do kojih se može doći s obale, trebale bi biti otvorene do 2025. godine, 102 godine nakon što je francuska vlada zabranila plivanje u Seni zbog zabrinutosti za zdravlje.