sport
0

Plivanje: Lochteu peto zlato, Sunu svjetski rekord

FENA
Ryan Lochte (Foto: AFP)
Ryan Lochte (Foto: AFP)
Američki plivač Ryan Lochte osvojio je i petu titulu na Svjetskom prvenstvu u Šangaju, pobijedivši na 400 metara mješovito.

Do zlata na 400 metara mješovito Lochte je došao u vremenu od 4:07.13 sekundi, s prednošću od četiri sekunde u odnosu na sunarodnjaka Tylera Claryja. Na treći stepenik pobjedničkog postolja popeo se Japanac Juja Horihata.

Lochte je prethodno došao do zlata na 200 metara slobodno, leđno i mešovito, kao i u štafeti 4x200 metara slobodno s američkim timom i to ga čini najboljim sportistom svjetskog šampionata.

Uz Lochtea, junak posljednjeg dana takmičenja u Šangaju je domaći plivač Yang Sun koji je oborio svjetski rekord na 1.500 metara slobodno. Sun je do zlata došao u vremenu od 14:34.14 minuta, što je za 42 sekunde bolje od prethodnog rekorda koji je bio u vlasništvu Granta Hecketta iz Australije. To je ujedno tek drugi svjetski rekord koji je postaljen otkako su zabranjeni visokotehnološki kostimi, a prvi je postavio Lochte na 200 metara mješovito. Srebro na 1.500 metara pripalo je Kanađaninu Ryanu Cochranu, dok je treći bio Gergo Kis iz Mađarske.

Britanac Liam Tancock je odbranio titulu svjetskog prvaka na 50 metara leđno. Drugi je bio Francuz Camille Lacourt, a treći Gerhard Zandberg iz Južnoafričke Republike.

Kod žena, zlatne medalje su osvojile Amerikanke Jessica Hardy i Elisabeth Beisel te Šveđanka Therese Alshammar.

Hardy je trijumfovala na 50 metara prsno, ispred Ruskinje Julije Efimove i šampionke na 100 i 200 istim stilom Amerikanke Rebecce Soni.

Beisel je bila najbolja na 400 metara mješovito. Trijumfovala je ispred Britanke Hannah Miley i svjetske rekorderke Australke Stephanie Rice.

Na 50 metara slobodno slavija je Alshammar, ispred Holanđanki Ranomi Kromowidjojo i Marleen Veldhuis.

U disciplini koja je zatvorila šampionat, muškoj štafeti 4x100 metara mješovito, trijumfovao je američki tim u kojem je bio i Michael Phelps, ispred Australaca i Nijemaca.