sport
52

Plivački miting "Mladi za mlade" kvalifikacioni za Olimpijske igre u Riju

Klix.ba
Plivački klub "Sport time" i Udruženje "Mladi za mlade Sarajevo“, zajedno sa suororganizatorom Olimpijskim bazenom Sarajevo, već četvrtu godinu zaredom organizuju najveći plivački miting u BiH "Mladi za mlade“ koji se ove godine održava od 17. do 18. oktobra na Olimpijskom bazenu Otoka.

Posebnost ovogodišnjeg mitinga jeste da je kvalifikacioni za XXXI. Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016. Kvalifikacije za svjetski važno takmičenje je dokaz uspjeha i kvalitetne organizacije mitinga u prethodne tri godine u kojima je učešće uzelo preko 800 takmičara iz 9 država, na kojima je velik broj oborenih državnih rekorde, te je osvojeno 18 novčanih nagrada i šest Grand prix nagrada.

Kvalitet uspješnog mitinga potvrđuje i činjenica da je miting od prve godine realizacije uvršten u kalendar FINA-e i LEN-e, te da je podržan od svih relevantnih institucija kao što su: Plivački savez BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta te Olimpijski komitete BiH.

Prema dosadašnjim podacima, ovogodišnji miting okupit će još veći broj takmičara koji će se predstaviti iz različitih država. Do su zainteresovanost iskazali domaći plivački klubovi kao i klubovi iz Slovenije i Hrvatske, zatim iz Crne Gore, Velike Britanije, Srbije, Albanije, Bugarske i Mađarske.

Na ovogodišnjem takmičenju očekujemo više od 350 takmičara koji će se takmičiti u pet disciplina za mušku i žensku kategoriju i na taj način boriti se za vrijedne novčane nagrade u vrijednosti od 5.000 KM. Pored medalja i novčanih nagrada u okviru programa mitinga planirana je Grand prix trka u disciplini 50m kraul za muškarce i žene.

Ovo je jedinstven sportski događaj koji okuplja evropske takmičare, mlade ljude, sportskog zdravlja i takmičarskog duha, sa kojom ujedinjujemo sve nacije i razvijamo prijateljstva, na kojoj se razmjenjuju iskustva i simpatije i stvara pozitivna slika države sa kojom nastupamo u drugim državama.

Generalni pokrovitelj mitinga bit će Grad Sarajevo, smještaj za takmičare osiguran je od strane Hoteli BM, sponzor projekta je MHS doo, a medijsku podršku projektu pruža Sport Avaz i Klix.ba.