sport
2

Phelps u Londonu "napada" 10 medalja?

Totalsport
Michael Phelps
Michael Phelps
Američki 26-godišnji plivač Michael Phelps, osvajač 14 zlatnim olimpijskih medalja, planira nastup u sedam disciplina u američkim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Londonu prema informacijama kojima barata Yahoo! Sports.

Američke plivačke kvalifikacije počinju idućeg ponedjeljka u Omahi. Dobro obaviješteni izvor za Yahoo! Sports je povjerio da će Phelps u kvalifikacijama plivati 200 i 400 metara mješovito, 100 i 200 metara leptir, 100 i 200 metara slobodno i 200 metara leđno. Ukoliko se Phelps odluči doista nastupiti u svim disciplinama u kvalifikacijama, te u svakoj od njih izbori plasman za Olimpijske igre, teoretski, računajući i tri štafete, u Londonu može napasti nevjerojatnih 10 medalja!

Phelps je na Igrama u Ateni 2004. godine osvojio šest zlatnih medalja, a prije četiri godine u Pekingu je osvojio rekordnih 8 zlatnih medalja. Nakon toga je uzeo predah kako bi mogao uživati i u drugim stvarima u životu. I sam je početkom ove godine priznao "da je uživao tri godine, ali se potom opet maksimalno usredotočio na treninge i pripreme za svoje četvrte Igre". Vjerovatno i posljednje.

Mnogi su smatrali kako će se u dobi od 27 godina, a napunit će ih 30. juna, odlučiti za manje ambiciozni program od onoga u Pekingu. No, čini se da bi Phelps na Igrama u Londonu mogao imati jednako zahtjevan i naporan program kao i četiri godine ranije u Pekingu, ako ne i teži.

Naravno, ovo su zasad još uvijek neslužbene informacije, ali i vrlo zanimljive. Jasno da, ukoliko to i jest Phelppsov plan, postoji mogućnost da uslijed suviše napornog programa odustane od koje spomenute discipline.

Posebno je zanimljivo da je još nakon Pekinga najavio da neće više plivati 400 mješovito. To je disciplina u kojoj je bio zlatni i u Ateni i u Pekingu. U pitanju je najnapornija disciplina. Početkom ove godine je još uvijek stajao kod te odluke, ali se očito ipak predomislio, jer je na nakoliko mitinga uoči kvalifikacija ostvario vrlo dobre rezultate u toj disciplini. Njegovi dvoboji s Ryanom Lochteom u nekoliko disciplina, naročito u 200 i 400 mješovito, trebali bi ponuditi prave poslastice na kvalifikacijama u Omahi.