Udruženje Avantura iz Sarajeva
0

FOTO+VIDEO / Paintball je dinamična akcija, igra za osobe koje razmišljaju

Piše: Edin Isanović
Paintball Udruženje Avantura iz Sarajeva zvanično djeluje od 16. februara 2011. godine. Međutim, članovi koji su osnovali Udruženje već duži niz godina radili su u više paintball klubova. Naglašavaju kako je osnovni cilj afirmacija, te urbanizacija paintballa kao sporta.

Do nedavno paintball je bio poznat samo manjem dijelu ljudi koji se i inače bavi sportskim aktivnostima, a dodatni problem u promocij bio je i taj što ga većina smatra ekstremnim sportom.

U proteklom periodu Udruženje se bavilo, a i sada je aktivno u organizovanju paintball događaja, kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou. Ponosni su na sada već tradicionalni međunarodni turnir pod nazivom: Sarajevo Tactical Tournament – STT, koji će se ove godine održati treći put.

Na pomenutom takmičenju učestvuju ekipe iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH. Takmičenje će se održati 19. i 20 maja 2012. godine. Sve dodatne informacije i novosti vezane za turnir mogu se naći na web stranici www.igrajpaintball.ba.

Najtrofejniji bh. klub

Udruženje je učestvovalo i u promociji park-šume Mojmilo, te je u saradnji sa općinom Novi Grad 30. decembra 2011. organizovalo promociju paintballa u kompleksu pomenutog sarajevskog naselja. Kao najtrofejnijih bh. klub mogu se pohvaliti i da su pokretači 'Sarajevske paintball lige', jedina elitna liga ovakve vrste u našoj državi.

Početkom 2011. godine Udruženje je pokrenulo moderni trening centar, sa ciljem ostvarivanja što boljih rezultata. Do sada je uloženo mnogo vremena i novca, a trening centar ima sve potrebne elemente da bude vodeći u regiji.

Mnoge od bitnih elemenata potrebnih za ovaj veliki projekat realizovali su uz pomoć stručnjaka koji su prijatelji Udruženja, kao što su članovi ekipa Balkan Express iz Srbije i Black Sheep iz Hrvatske.

U našoj zemlji trenutno egzistira oko 20 klubova od kojih 8 trenutno koristi usluge ovog trening centra. Ovaj broj ilustruje ozbiljnost i veličinu projekta. Svi zainteresovani mogu naći dodatne informacije i pristupiti Udruženju putem web-stranice www.igrajpaintball.ba kao i Facebook stranice.

Možete biti "vikend ratnik“

Šta je u stvari paintball? Neki će reći mjesto gdje se nude i prodaju emocije. Istinski ljubitelji ,ipak, podvlače kako ne postoji niti jedan trenutak u paintballu kada ćete stajati mirno, te da u svakom momentu "nešto gori". Vi ste non – stop i napad i odbrana. Vaši primarni ciljevi zahtijevaju od vas konstantnu pažnju i odlučnost.

Ističu kako je ovo igra za osobe koje razmišljaju. Nedostatak koncentracije vodi ka eliminaciji. Da bi konstantno pobjeđivali, vi i vaš tim trebate koristiti odgovarajuću taktiku prilikom usklađenog komuniciranja, trebate misliti brzo da bi ste se adaptirali u neočekivanim situacijama.

Osim toga, potrebna je zrelost i mudrost da biste reagovali kao pojedinac. No, pri tome ne smijete izgubite uvid u vašu ulogu u ekipi, a potrebno je i brzo odlučivanje. Paintball je igra za sve! Postoje igre prilagođene svakom stepenu vještine i svakom godištu. Možete igrati paintball sa porodicom ili prijateljima, sa vašom klupskom ili nekom drugom bliskom grupom.

Dakako, možete jednostavno sami doći i upoznati nove ljude sa kojima dijelite strast za dinamične, timski orijentisane sportove. Ako uložite vrijeme i energiju, napravite odličan tim, redovno trenirate, i uz to imate mrvicu sreće, možete postati profesionalni igrač paintballa, iskusiti tempo igre koji je neprevaziđen i nadmetati se na međunarodnim takmičenjima sa najboljim svjetskim igračima.

Naposljetku, za neke je dovoljno biti "vikend ratnik". Drugi igraju zbog pobjedničkog ushićenja i uvijek traže više. Paintball nudi puno mogućnosti. Trenutno se ovim sportom bavi relativno mali broj ljudi, ali dajmo im vremena.

Svi oni kojima je paintball strast, doživljavaju ga na svoj, osobit način...