Oduševila naciju
11

Brazilka bez ruke zaigrala stoni tenis i sa četiri pobjede odvela tim u nokaut fazu SP-a

N. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Brazil je jučer dobio svoju novu heroinu, pošto je Bruna Alexandre zaigrala za stonotenisku reprezentaciju ove zemlje i pobjedom je odvela u nokaut fazu Svjetskog prvenstva u Busanu.

Alexandre se ranije takmičila na Paraolimpijskim igrama pošto nema jednu ruku, sada je zaigrala protiv stonoteniserki koje s tog aspekta imaju prednost, ali svejedno je stigla do pobjede.

Brazil je igrao protiv Irana u posljednjem meču grupne faze Svjetskog prvenstva u stonom tenisu, a Bruna mu je donijela ključnu pobjedu za plasman u nokaut fazu jer je savladala predstavnicu Irana.

Tako je Brazil takmičenje u grupi završio iza superiornih Japanki na prvom mjestu te se plasirao u osminu finala.

Bruna je sportistkinja s invaliditetom kojoj je amputirana ruka kada je imala samo šest mjeseci, a uzrok je bila tromboza.

Ona je tri puta bila osvajačica medalje na paraolimpijskim igrama, pošto je u Rio de Janeiru osvojila dvije bronze, a u Tokiju srebro, a povremeno se takmiči i u klasičnom stonom tenisu.

Tokom aktuelnog Svjetskog prvenstva Alexandre je upisala četiri pobjede na pet mečeva, koliko ih je odigrala, a jedini poraz je imala protiv Japanke Miu Hirano, 18. najbolje igračice svijeta.