Napušta zatvor
21

Oscar Pistorius nakon skoro 11 godina izlazi na slobodu

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekadašnji paraolimpijski prvak Oscar Pistorius će ubrzo biti pušten iz zatvora u kojem je proveo skoro jedanaest godina.

Pistorius je osuđen na zatvorsku kaznu zbog ubistva svoje djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo 2013. godine, kada je više puta iz vatrenog oružja pucao kroz vrata kupaonice i tako je usmrtio.

Pravdao se Pistorius da je djevojku tada zamijenio za provalnika, ali nije to uvjerilo suce južnoafričkog suda, koji su ga osudili na 13 godina zatvora.

Sada je donesena odluka da se Pistoriusu odobri uvjetni otpust, a na slobodi će se naći 5. januara 2024. godine.

June Steenkamp, majka ubijene djevojke, nije se protivila puštanju Pistoriusa, ali se u pismu upućenom sudu pitala jesu li Pistoriusovi "veliki problemi s bijesom" zaista riješeni u zatvoru, dodajući da bi potencijalno bila "zabrinuta za sigurnost bilo koje žene" koja sada dolazi u kontakt s njim.

Ranije ove godine je preminuo otac ubijene djevojke Barry, koji je izjavljivao da su i supruga i on bili pod velikim pritiskom i stresom zbog svega kroz šta su prolazili.

Pistorius sada ima 37 godina, a tokom uspješne atletske karijere bio je zlatni u utrci na 200 metara na Paraolimpijskim igrama 2004. godine, kao i bronzani na 100 metara. Četiri godine kasnije, na novim Igrama, bio je zlatni u obje ove discipline, uključujući i trku na 400 metara.

I dalje je vlasnik rekorda s vremenima od 10,91 sekundi na 100 metara i 21,30 sekundi na 200 metara.