Zimske olimpijske igre
0

Organizatori u Vancouveru nemaju sreće s vremenom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dan prije početka Zimskih olimpijskih igara, koje će se od 12. do 28. februara održati u Vancouveru, vremenske prilike ne idu u prilog organizatorima.

Naime, noćas je u Whistleru bila susnježica koja je prešla u kišu, a vremenska prognoza ni za nekoliko sljedećih dana nije "blistava" jer predviđa kišu u Whistleru i tek malo snijega u Whistler Creeksideu, gdje se održavaju takmičenja u alpskom skijanju, i u Whistler Olympic Parku, gdje će nastupati biatlonci i skijaški trkači.

Pomanjkanje snijega u ovo doba godine za taj dio Kanade je uistinu neuobičajen, pa je i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacgues Rogge izjavio kako bi globalno zatopljenje na duži rok moglo ugroziti održavanje Zimskih igara.

"Sigurno je da ćemo u budućnosti imati sve manje snježnog okruženja, a fenomen globalnog zatopljenja utjecat će na organizaciju zimskih igara u budućnosti", izjavio je prvi čovjek MOO-a, koji je uvjeren da ZOI u Vancouveru neće biti ugrožene.

"Na temelju stručnih izvješća organizatora i eksperata iz Međunarodne skijaške federacije ne postoje nikakvi razlozi zbog kojih se takmičenja na XXI ZOI ne bi održala po predviđenom programu, jer će eventualni manjak prirodnog snijega organizatori lako nadoknaditi umjetnim", zaključio je Rogge.