sport
0

Olivera Jurić na Svjetskom prvenstvu u dizanju tegova

FENA
Olivera Jurić iz Kluba dizača tegova "Konjic", zajedno sa trenerom Vladimirom Jerkovićem, danas putuje na svjetsko prvenstvo u dizanju tegova, koje se održava u gradu Chiang – Mai na Tajlandu.
  • Očekujemo da Olivera podigne 117 kg u izbačaju i 92 kg u trzaju, što je olimpijska norma. Dosadašnji rekord ove takmičarke je 112 kg u izbačaju i 90 kg u trzaju, obavljene su kvalitetne pripreme i očekujemo da će se Olivera uspješno boriti sa konkurentkinjama, izuzetno jakim takmičarkama iz Koreje, Turske, Rusije, Tajlanda i Kine. Ako Olivera na Tajlandu ispuni olimpijsku normu, ostaje još da to ponovi na evropskom prvenstvu u Pragu, što je uslov da otputuje na olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, rekao je za FENU Vladimir Jerković, trener reprezentacije BiH u dizanju tegova i trener Olivere Jurić.

Klub dizača tegova «Konjic», koji je prošle godine obilježio 50 godina postojanja, a od strane Saveza, proglašen je za najbolji klub BiH u 2006. godini. Članovi Kluba, čine kostur reprezentacije BiH, a mnogo puta su obradovali svoje navijače, posebno kada su se sa prvenstva Balkana, koje je održano u augustu 2006. godine, u Kladovu (Srbija),vratili sa zlatnom medaljom, koju je osvojila Almira Lizde, potencijalni olimpijski kandidat.

Klub dizača tegova "Konjic" je na prvom mjestu lige BiH u dizanju tegova, ima 19 državnih rekorda, a takmičari ovoga kluba Karkelja, Begić, Mašić, Dangubić, Jakovljević drže 77 državnih rekorda. Klub ima četiri aktuelna državna prvaka i tri prvakinje.

Bio je najuspješniji klub i u bivšoj državi, gdje je 1986. osvojio prvenstvo Jugoslavije. Ovaj veoma popularan sport u gradu na Neretvi, dao je više reprezentativaca, među kojima su se isticali Kadrija Nuhić, viceprvak Balkana 1966. godine, Salko Jelešković, Zoran Kuljanin, (bronzana medalja na Mediteranskim igrama 1979. godine), Ibrahim Hadžajlić, Hasan Halebić - Madžar, Ljubo Pavlović, Zlatan Saračević, Dragan Šimunović, Ivan Livaja, Lazar Tomić, Ćamil Mehić i drugi šampioni.