ZOI 2010
0

Olimpijski tim BiH ispraćen u Vancouver

FENA
Olimpijski bh. tim večeras je u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH svečano ispraćen na put u kanadski Vancouver, gdje će 12. do 28. februara učestvovati na 21. zimskim olimpijskim igrama.

Sportska delageacija BiH ukupno će brojati 15 članova, među kojim je pet sportista, šest trenera, tri člana Predsjedništva OKBiH i šef misije.

Boje BiH u Vancouveru u alpskom skijanju branit će Žana Novaković, Maja Klepić i Marko Rudić, u biatlonu Tanja Karišik te Mladen Plakalović u skijaškom trčanju. Svih petero naših sportista u Kanadu putuje s ispunjenim olimpijskim normama.

Ceremonija dobrodošlice u olimpijskom selu Whistler bit će održana 9. februara u 15 sati, kada će biti upriličeno i podizanje bh. zastave te razmjena poklona između gradonačelnika Vancouvera i šefa misije bh. olimpijskog tima Saida Fazlagića, koji je već doputovao u Kanadu.

"Okupili smo se da pozdravimo naše sportiste, da im kažemo da smo uz njih i kako očekujemo da na ZOI daju sve sve od sebe da ostvare što bolje rezultate i što kvalitetnije predstave našu državu. Nakon OI u Pekingu BiH na najvišu planaternu smotru šalje sportaše koji su ostvarili vrlo visoke norme. Uz sportiste to je najveća zasluga njihovih trenera i klubova. U Vancouveru ćemo ispoljiti vrhunsko zajedništvo, fair-play i prikazat ćemo se u najboljem svjetlu", kazao je predsjednik OKBiH Izet Rađo.

Odlukom Izvršnog komiteta OKBiH zastavu BiH na ceremoniji svečanog otvaranja Igara nosit će alpska skijašica Žana Novaković, 25-godišnja članica Ski-kluba Jahorina, dok će na zatvaranju zastavu nositi naš najuspješniji učesnik.

"Naše učešće na ZOI rezultat je našeg dugogodišnjeg truda kao i zalaganja svih ostalih uključenih u ovaj proces. U našim karijerama ovo su prve OI. Trudit ćemo se da našu zemlju predstavimo u najboljem mogućem svjetlu, kao i da ostvarimo najbolje rezultate u skladu s našim mogućnostima", kazala je Novaković.

Na ZOI u Vancouveru će učestvovati 5.500 sportista iz više od 80 država. Igre će pratiti 80 TV-kuća i 10.000 predstavnika medija, koji će oko tri milijarde ljudi u svijetu izvještavati o njima.

Nakon ZOI u Vancouveru će u martu biti održane i Paraolimpijske igre na kojim će sudjelovati više od 1.300 sportista invalida iz 40 država.