sport
4

OK BiH i NATO upoznaju mlade iz BiH sa olimpijskim vrijednostima, sportom i multikulturalnošću

Klix.ba
Nakon uspješnog prvog dijela projekta pod nazivom “Olimpijska akademija”, čija je realizacija završena krajem januara ove godine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u saradnji sa NATO štabom u Sarajevu je počeo sa realizacijom projekta “Ljetna olimpijska akademija”.

Cilj projekta je upoznavanje srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine sa temeljnim olimpijskim vrijednostima, sportom u Bosni i Hercegovini, kao i sa idejom multikulturalnosti naše zemlje. Ovaj projekat je veliki korak u jačanju kapaciteta za razvoj novih pristupa, aktivnosti i strategija, koji će promovirati poštovanje, prijateljstvo, toleranciju, izvrsnost, i solidarnost među mladima u Bosni i Hercegovini.

U projektu će učestvovati 36 srednjoškolaca iz čitave Bosne i Hercegovine, u dobi od 14-18 godina, različitog spola, nacionalne i vjerske pripadnosti, kao i iz različitih gradova. Oni će biti izabrani na osnovu školskog uspjeha i vladanja, a bit će im data mogućnost da promoviraju Olimpijske vrijednosti u svojim lokalnim zajednicama. Gradovi čije su srednje škole izabrane za učešće u projektu su: Fojnica, Olovo, Doboj Istok, Višegrad, Trebinje, Prijedor, Jajce, Livno i Široki Brijeg.

Učesnici projekta će imati mogućnost da kroz druženje uživaju u sportskim-edukativnim sadržajima koje je pripremio Olimpijski komitet Bosne i Hercegvovine. U periodu od pet dana trajanja akademije, mladi će se družiti sa nekim od najcjenjenijih sportskih radnika u našoj zemlji: Bulend Biščević će imati za zadatak da učesnike educira u polju nogometa, Emir Halimić, selektor košarkaške kadetske raprezentacije BiH će biti edukator u polju košarke, prof. dr. Husnija Kajmović će učesnike učiti o temeljima judoa, a prof. dr. Nusret Smajlović je predstavnik atletskog dijela sportskog programa, te će sa učesnicima raditi na tu temu.

Edukativni dio programa je sačinjen od predavanja koji će se održavati u prostorijama Olimpijskog Muzeja u Sarajevu, i obuhvatit će sve pomenute teme. Jedno od predavana će voditi General Hart, komandant NATO štaba u Sarajevu koji će sa učesnicima imati razgovor na teme prijateljstva, interetničnosti i sporta.

Učesnici koji će učestvovati u radu Akademije izabrani su na osnovu školskog uspjeha i vladanja, a bit će im data mogućnost da promoviraju olimpijske vrijednosti u svojim lokalnim zajednicama.

Projekat je značajan za OK BiH jer je usko povezan sa ciljevima i djelatnostima - protiv svakog oblika diskriminacije i nasilja u sportu na osnovu rasne, etničke, vjerske, političke, spolne ili druge pripadnosti, a utemeljen Olimpijskom poveljom. Akademija je finansirana od strane NATO štaba u Sarajevu, a zadatke organizacije i realizacije obavlja Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.