sport
0

OI Rio: Amel Tuka bez plasmana u finale utrke na 800 metara

Piše: E. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka večeras se nije uspio plasirati u finale utrke na 800 metara na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Iako je tokom kvalifikacija pokazao kvalitet, polufinalnu trku je završio na četvrtom mjestu.

Tuka je odmah na početku trke krenuo samouvjereno te je u prvih 400 metara imao treću poziciju. U drugom krugu na zadnjih 200 metara pojačao je tempo, ali nije uspio izboriti poziciju koja bi ga odvela u finale najvećeg takmičenja na svijetu. Tuka je polufinalnu trku na 800 metara završio na četvrtom mjestu sa 1:45,24.

Večerašnji konkurenti za finale u Amelovoj grupi bili su Andreas Bube (Danska), Rynardt van Rensburg (Južna Afrika), Alfred Kipketer (Kenija), Boris Berian (SAD), Brandon McBride (Kanada), Mohammed Aman (Etiopija) i Yassine Hethat (Alžir).

Finalna trka najboljih atletičara na 800 metara na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru bit će održana 16. avgusta.

U finale iz Tukine grupe su se plasirali Alfred Kipketer i Boris Berian, a iz ostalih Pierre-Ambroise Bosse, Taoufik Makhloufi, David Lekuta Rudisha, Clayton Murphy, Marcin Lewandowski i Ferguson Cheruiyot Rotich.