Takmičarski program
279

Održan memorijal "Adnan Ćatić Ćata": Pobijedili Ajdin Hadžić i Neira Odobašić

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na sarajevskoj Darivi danas je održan penjački Memorijal "Adnan Ćatić Ćata", koji je, kako kažu organizatori, svojevrsni nastavak puta koji je započeo bh. alpinista, a to je da se penjači okupljaju, druže i da to bude sastavni dio života u Sarajevu koji je jedan od rijetkih gradova s prirodnim penjalištem.

U muškoj konkurenciji pobijedio je Ajdin Hadžić, drugo mjesto je zauzeo Edin Zuhrić, a treći je bio Ismar Handžić.

U ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Neira Odobašić, Amela Čitakje bila druga, a Sajra Čuljević je osvojila treće mjesto.

Memorijal se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dijela te predstavlja svojevrsnu atrakciju koja obogaćuje turističku ponudu Sarajeva.

"Uklopili sve ono što je dobro u gradu i što grad može ponuditi. Na takmičenje se prijavilo 40 osoba. Takmičenje traje sedam sat i potrebno je ispenjati što više smjerova. Smjerovi nisu isto kategorisani, pa su i različitio bodovani. Pobjednik je onaj ko osvoji najviše bodova. Nagrade se dodjeluju za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj konkurenciji", kazao nam je organizator Damir Hadžimujić.

Osim prijavljenih takmičara, priliku da se okušaju u penjanju u revijalnom dijelu imali su svi zainteresovani građani bez obzira na starosnu dob.

Penjačkim memorijalom "Adnan Ćatić Ćata" želi se promovisati zdrav životni stil, povratak prirodi, sportsko penjanje, kao i penjalište Dariva koje može biti iskorišteno za još bolju turističku promociju Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Ćatić je poginuo 26. maja 2012. godine usljed prevrtanja čamca u Miljacki.