sport
53

Novo otkriće: Ruski sportisti su bili sistematski dopingovani i na ZOI u Sočiju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Poznato je da je Svjetska antidopinška agencija (WADA) suspendovala sve ruske atletičare s Olimpijskih igara koje počinju u Riju narednog mjeseca, a sada su otkriveni novi šokantni detalji.

Naime, ruski sportisti na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju prije dvije godine su također bili dopingovani, a u sve je umiješan državni aparat.

Naime, Ministarstvo sporta Rusije je "smislilo, kontrolisalo i nadgledalo" manipulaciju uzorcima urina ruskih sportista, saopćila je WADA.

Nekadašnji čelni čovjek Antidopinške agencije Rusije Grigorij Rodčenkov koji je pobjegao u SAD, je priznao kako je on lično davao doping desecima ruskih takmičara u Sočiju, od kojih je 15 osvojilo medalje.

Rodčenkov je dodao i kako je učestvovao u dopingu ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi 2013. i Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Kazanju 2015. godine.

Dvomjesečna istraga koju je vodio Richard McLaren najvjerovatnije će rezultirati zabranom takmičenja svim ruskim sportistima, a ne samo atletičarima, na Olimpijskim igrama u Riju, a najveći zagovornici te ideje su Antidopinške agencije SAD-a i Kanade.

Ruski zvaničnici oštro demantuju bilo kakvu umješanost u "navodne doping afere", a predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksander Žukov je izjavio kako je ovo "dio dobro isplanirane i unaprijed smišljene kampanje protiv Rusije".