Konferencijska liga
111

Zrinjski porazom u Nizozemskoj ostao bez šansi za evropsko proljeće

E. K.
AZ Alkmaar - Zrinjski (Foto: AZ Alkmaar)
AZ Alkmaar - Zrinjski (Foto: AZ Alkmaar)
Mostarski Zrinjski je doživio novi poraz u petom kolu grupe E u Konferencijskoj ligi. Izabranici Marija Ivankovića su poraženi u Nizozemskoj protiv AZ Alkmaara, bilo je 1:0 za nizozemski sastav.
Alkmaar je sada pretekao Plemiće na tabeli. AZ ima šest bodova poslije pet odigranih utakmica i još uvijek je u igri za prolaz dalje dok je Zrinjski ovim porazom ostao bez ikakvih šansi za plasman dalje.

Nizozemski sastav je prvi zaprijetio u šestoj minuti susreta kada je Mihailović šutirao, ali je Bilbija izblokirao njegov udarac i spasio gol gostiju da bi sedam minuta kasnije zaprijetili i Plemići. Ćorluka je prošao po desnoj strani nakon kontre, ali je golman Ryan izbacio loptu u posljednji čas. U 24. minuti susreta domaći su tražili jedanaesterac.

Malekinušić je spasio gol u posljednji čas, ali ga je lopta pogodila i u ruku. Sudija je odlučio pogledati snimak i konsultovati se sa VAR tehnologijom nakon čega je donio odluku da nema penala za domaće te je ostalo 0:0. Na sljedeće uzbuđenje se čekalo do 37. minute kada je Ernest Poku šutirao pored gola da bi u trećoj minuti sudijske nadoknade viđena posljednja prilika u prvom dijelu.

Pavlidis je dobio loptu iskosa na lijevoj strani, a onda rezantno i silovito šutirao u dalji ugao gola Zrinjskog. Lopta je prozujala tik pored stative te se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0. AZ je i u drugom dijelu nastavio s napadima, a u 56. minuti je Malekinušić spasio Plemiće poslije ubacivanja Pavlidisa pa je rezultat ostao nepromijenjen.

Dvije minute kasnije dosuđen je jedanaesterac za domaći sastav i to nakon što je Matej Senić oborio Pavlidisa iako se na usporenom snimku čini da je grčki napadač sam sebe sapleo, a glavni sudija Alexey Derevinsky je pokazao na bijelu tačku. Siguran realizator najstrožije kazne je bio upravo Pavlidis koji je doveo nizozemski sastav u vodstvo. Igrala se 80. minuta susreta kada je Zrinjski zamalo stigao do izjednačenja rezultata.

Centaršut Ćorluke prešao je preko noge i zamalo završio u golu AZ-a. Golman Ryan je izbacio loptu nekako u korner nakon kojeg nije bilo opasnosti po domaće. Osam minuta kasnije Franko Sabljić je bio u dobroj poziciji nakon centaršuta Ćorluke, ali nije šutirao najbolje što je bilo posljednje uzbuđenje na utakmici te je susret okončan trijumfom nizozemskog sastava rezultatom 1:0.

Rezultat i strijelac:

AZ Alkmaar - Zrinjski 1:0 (Pavlidis 58')

Tabela: