Plemići dobijaju oko 175.000 eura
0

Zrinjski će novcem od transfera Modrića pokriti minuse u budžetu

Piše: J. H.
Luka Modrić u dresu Zrinjskog
Luka Modrić u dresu Zrinjskog
Transferu Luke Modrića iz Tottenhama u Real Madrid obradovali su se čelni ljudi Zrinjskog iz Mostara koji će od ukupnog iznosa transfera dobiti 0,5 posto, što bi u konačnici moglo iznositi oko 175.000 eura.

U klubu pod Bijelim Brijegom ponovo zadovoljno trljaju ruke nakon što je Modrić jučer potpisao za prvaka Španije.

"Imamo čast da je Luka Modrić proveo godinu dana kod nas. Što se tiče samog transfera, po osnovu mehanizma solidarnosti, Zrinjski ima pravo na 0,5 posto od ukupnog iznosa transfera. Koji je to iznos, još uvijek ništa nije zvanično objavljeno. Govori se o iznosima od 34 do 42 miliona eura, koje je Real Madrid platio Tottenhamu", kaže Darko Marić, generalni sekretar Zrinjskog za Klix.ba.

Marić kaže kako će iz ovog mostarskog kluba u narednom periodu uputiti i zvaničan dopis Kraljevskom klubu, u kojem će zatražiti novčana sredstva koja ih sljeduju.

"Znate u kakvoj su finansijskoj situaciji svi naši klubovi. Taj novac će nam dobro doći da zakrpimo minuse i dubioze", pojašnjava Marić.

Ovo nije prvi put da Zrinjski dobije novac od transfera Luke Modrića. Desilo se to i 2008. godine, kada je veznjak iz zagrebačkog Dinama preselio u engleski Tottenham.

"Od 21 milion eura, koliko je vrijedio njegov transfer, mi smo dobili 105.000 eura. Ako se desi da ga Real odluči prodati u budućnosti, po tom osnovu bismo ponovo dobili novčana sredstva", kaže Darko Marić, generalni sekretar Zrinjskog.

Koliko će ovaj novac značiti premijerligašu govori i činjenica da su prošlogodišnji prihodi Zrinjskog iznosili manje od milion KM.

Podsjetimo, Luka Modrić je svoju prvu seniorsku sezonu (2003/2004.) proveo pod Bijelim Brijegom nakon što ga je Dinamo odlučio pozajmiti mostarskom klubu. U dresu Plemića, novi veznjak Real Madrida odigrao je 25 službenih utakmica i postigao osam golova.