Nevjerovatan niz
24

Znate li koji je jedini tim od 734 u Evropi koji ima sve pobjede u ovoj sezoni?

D. P.
PSV gazi i ne staje (Foto: EPA-EFE)
PSV gazi i ne staje (Foto: EPA-EFE)
U 55 država članica UEFA-e takmiče se 734 kluba u elitnim rangovima, a samo jedan od njih je na maksimalnom učinku u novoj sezni.

Ozbiljan dio sezone je iza nas u brojnim ligama Evrope, a neke su već otišle na zimsku pauzu poput Premijer lige Bosne i Hercegovine. U većini liga takmičenje se približilo sredini sezone.

U elitnim rangovima svih 55 članica UEFA-e takmiče se ukupno 734 kluba, a samo jedan od njih ima maksimalan broj pobjeda. Iako bi mnogi očekivali da se takav rezultat postigne u nekoj od manje praćenih i kvalitetnih liga, to nije slučaj.

Jedini tim s maksimalnim učinkom do ovog trenutka u cijeloj Evropi je nizozemski PSV Eindhoven, koji igra spektakularno u novoj sezoni i već je zakoračio ka osvajanju titule, iako je sezona na polovici.

PSV je ove sezone odigrao 16 utakmica i slavio je u svih 16. Posljednji trijumf ekipa je upisala za vikend u derbiju na gostovanju AZ Alkmaaru i to s ubjedljivih 4:0 tako pokazavši da im niko nije ravan trenutno u Nizozemskoj.

Čuveni Električari iz Eindhovena imaju čak 10 poena prednosti u odnosu na drugoplasirani Feyenoord te čak 23 boda više u odnosu na vječitog rivala Ajax. PSV je postigao čak 56 golova u dosadašnjem dijelu Eredivizije, a primio samo šest.

PSV je prošao i u nokaut-fazu Lige prvaka i ovo bi mogla biti sezona za pamćenje u Eindhovenu. Ekipa Petera Bosza briljira u poodmaklom dijelu sezone, a u osmini finala će igrati protiv Borussije Dortmund. U kakvoj se formi trenutno ove dvije ekipe nalaze, čak bi se PSV mogao smatrati i favoritom u ovom dvomeču, ali je svakako ostalo mnogo vremena do njihovog okršaja u februaru.