Komšije "probijaju" led
70

Zmajevi su odustali, ali Rusi konačno imaju rivala iz Evrope: Srbija gostuje u Sankt Peterburgu

D. P.
Srbija se sprema za Euro 2024 (Foto: EPA-EFE)
Srbija se sprema za Euro 2024 (Foto: EPA-EFE)
Nogometne reprezentacije Srbije i Rusije dogovorile su odigravanje prijateljskog susreta u martu naredne godine, prenijeli su srbijanski mediji.

Kako prenosi Sportklub, nogometni savezi ove dvije zemlje dogovorili su odigravanje prijateljske utakmice u narednoj godini. Za Srbe će to biti jedna od pripremnih utakmica za Evropsko prvenstvo, dok će Rusima mnogo značiti iz više političkih, ali i sportskih razloga.

Od početka vojne agresije na Ukrajinu, Rusi ne igraju utakmice pod ingerencijom UEFA-e i FIFA-e. Ruski nogometaši odigrali su nekoliko prijateljskih utakmica, ali ne i protiv neke od evropskih selekcija. Prva bi na tom spisku trebala biti Srbija.

Rusija je od trenutka izbacivanja iz UEFA-inih i FIFA-inih takmičenja igrala prijateljske utakmice protiv Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Iraka, Irana, mlade selekcije Egipta, Katara, Kameruna, Kenije i Kube.

"Srbija će gostovati u Rusiji uz obavezne konsultacije sa ljudima iz UEFA i FIFA", istaknuto je iz Fudbalskog saveza Srbije za Sportklub.

Detalji utakmice Rusije i Srbije već su definisani – igrat će se 21. ili 22. marta u Sankt Peterburgu na Gazprom Areni koja prima 68.000 gledalaca. To bi trebao biti peti međusobni prijateljski susret ovih nogometnih reprezentacija u historiji.

Podsjetimo, Rusima je prvi evropski rival od početka agresije na Ukrajinu trebala biti nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine. Iako je Nogometni savez BiH na prvoj sjednici potvrdio odigravanje utakmice, gostovanje u ovoj zemlji je naknadno otkazano.