Nogomet
0

Zlatan Nalić: U švedskim selekcijama ima 35 igrača bh. porijekla

Piše: Edin Isanović
Zlatan Nalić
Zlatan Nalić
Zlatan Nalić je UEFA pro trener i konsultant 22 kluba iz Lige prvaka i Evropske lige. Također, od 2004. godine bio je konsultant u devet reprezentacija. Učestvovao je i u projektu NSBiH pod nazivom "Otvorena vrata".

Zajedno sa Ismetom Tursićem odradio je skauting igrača rođenih u periodu od 1995. do 1998. godine.

U razgovoru za Klix.ba Nalić je govorio o Savezu, talentiranim igračima bh. porijekla koji igraju u Švedskoj i mogućnostima da jednog dana zaigraju za Zmajeve.

Na početku je spomenuo nedavnu utakmicu između U-19 selekcija Švedske i BiH, u kojoj su Skandinavci slavili 4:1. Kaže da je bio iznenađen lošom predstavom mladih Zmajeva.

"Šveđani su u svim aspektima bili bolji. Igrali su brže, jače i agresivnije. Radili su kolektivno. Disciplina, želja i volja nagrađeni su efikasnošću. Selektor Švedske mogao je biti zadovoljan, dok Toni Karačić treba doraditi započeto. Vjerujem da će bh. nacionalni tim igrati bolje u preostalim utakmicama", kazao je Nalić.

Izabrati ispravan način komunikacije

Dodaje da je jedan od uzroka visokog poraza bila slaba timska organizacija igre. Osim toga, smatra da švedski reprezentativci igraju u jačim klubovima. Utakmicu je obilježio Muamer Tanković, nogometaš bh. porijekla, ali takvih, tvrdi Nalić, ima još.

"U svim državnim selekcijama Švedske ima, ako se ne varam, 35 nogometaša porijekom iz BiH. No, ne mogu svi igrati za Zmajeve. Svi imaju neki svoj specifičan razvoj. Koliki broj te djece će u budućnosti izabrati reprezentaciju Bosne i Hercegovine ili neke druge države zavisi od dosta stvari i od struke u NSBiH. Nije dovoljno samo tu djecu vidjeti i znati za njih. Bitno je izabrati ispravan način u komunikaciji sa njima i roditeljima. To vodi do zvaničnog poziva i obostranog zadovoljstva. Taj potez treba biti izuzetno oprezan ili cijeli projekt može propasti. Jedino što ne mogu prihvatiti jeste da pojedini tvrde da kod mladih igrača iz dijaspore nema patriotizma. To nije tačno", tvrdi Nalić.

Snažno doprinijeti razvoju bh. nogometa

Nalić je bio selektor za odabir talentiranih igrača iz dijaspore za NSBiH. Smatra da je to bio sjajan potez čelnika krovne kuće bh. nogometa.

"Zajedno sa Ismetom Tursićem posao sam odradio maksimalno profesionalno. NSBiH dobio je na papiru sva imena igrača sa ovog područja. Ismet je živa enciklopedija, siguran sam da nije niko izostavljen. Igrače koji igraju u Skandinaviji naši selektori vidjeli su na djelu, a još veći izbor bio je u Minhenu. Tu se završila naša odgovornost, a ostalo prepuštamo predstavnicima Saveza. Do sada se nisu oglasili po pitanju pojačanja sa ovih prostora, ali sam siguran da će to uskoro uraditi", tvrdi Nalić.

Na kraju je istakao kako proces dobijanja jednog igrača druge reprezentacije ima i remeteće faktore, jer nije zamisao pozvati nogometaša u državni tim ukoliko neće igrati.

"Mislim da ne trebamo igračima pokvariti mogućnost nastupa za druge selekcije, a da u BiH ne mogu konkurisati. Izuzetak su igrači koji su željena klasa. Problematika ovog procesa može biti i nogomet u BiH. Šta će se desiti ukoliko se zanemare domaći igrači, a pozovu samo oni iz dijaspore? BiH može proizvesti vrhunske nogometaše, ali je evidentno da oni koji dolaze van granica nastupaju u kvalitetnijim ligama. Moram istaći da NSBiH funkcioniše na mnogo višem nivou nego prethodnih godina i siguran sam da će ova postava naći rješenje koje je prihvatljivo svima te snažno doprinijeti razvoju bh. nogometa koji konstantno ide naprijed", zaključio je. Nalić.