Zbog slučaja iz 2014.
34

Zeničanin golovima Osasuni donio izlazak u Evropu, a sada im prijeti izbacivanje iz La lige

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osasuna je nakon punih 16 godina izborila izlazak u Evropu, a sada bi mogli ostati bez nje i učešča u ligi naredne sezone jer je njena bivša uprava osuđena za namještanje utakmica u španskom prvenstvu 2014. godine.

Evropska krovna nogometna organizacija UEFA analizira presudu španskog Vrhovnog suda, a ako se odluče sa sankcionišu klub iz Pamplone u Konferencijsku ligu će ući Atletik Bilbao.

U Osasuni, koja je zauzela sedmo mjesto u prvenstvu, vjeruju da ih UEFA ipak neće izbaciti.

"Klub je u srijedu popodne saznao da UEFA provodi disciplinsku istragu vezanu uz naše učešće u Konferencijskoj ligi. Istraga je motivirana presudom Vrhovnog suda oko događaja od prije jednog desetljeća, iz sezone 2013./2014., ali koja isključuje klub od kaznene odgovornosti za ta djela", odgovaraju iz ovog tima.

Vrhovni sud je u januaru ove godine potvrdio osuđujuću presudu upravi koja je vodila klub od 2012. do 2014. za korupciju i lažiranje dokumenata.

U presudi je navedeno da je Osasuna platila 400.000 eura Betisu da pobijedi Valladolid i još mu je dala 200.000 eura da namjerno izgubi na gostovanju kod Osasune. Ta tri kluba bila su posljednjeplasirana u prvoj ligi, a Osasuna je imala najviše izgleda da se spasi.

Jedan dužnosnik je tada navodno rekao da je i sezonu ranije klub bio platio Deportivu 150.000 eura i Getafeu 400.000 eura da izgube taj meč.

Iza Osasune je sjajna sezona koju su okončali na sedmoj poziciji, a golovi rođenog Zeničanina Ante Budimira klub su direktno odveli do plasmana na euroscenu.

Standings provided by Sofascore