Nogomet
0

Željezničar u drugom pretkolu Kupa UEFA

NINA
Kako se i očekivalo nakon pobjede od 5:1 u San Marinu, fudbaleri Željezničara su večeras u revanš utakmici prvog pretkola Kupa Uefa u Sarajevu ostvarili uvjerljivu pobjedu i plasirali se u drugo pretkolo. "Plavi" su pobijedili sa 4:0.

U prvih 15 minuta nismo vidjeli puno od igre, tek jedan udarac gostiju i dva pokušaja Željezničara preko Žerića i Muharemovića. U 19. minuti Vršajević je dobro šutirao s ivice šesnaesterca, ali zamalo pored desne stative vratara Frisonija. Željo je došao u vodstvo u 21. minuti – Joldić je ubacio s desne strane, lopta je prešla na drugu stativu gdje ju je prihvatio Kajtaz i oštrim udarcem sa 13-14 metara pospremio u lijevi donji ugao.

Na 2:0 povisio je Alen Kurt u 32. minuti koji je nakon dobrog centaršuta Joldića glavom proveo loptu u mrežu. Bolju igru Željezničara u prvom poluvremenu zaključio je Admir Raščić u 41. minuti. Mladi napadač s Grbavice pobjegao je kompletnoj obrani gostiju, lijepim potezom prevario i golmana te rutinski pogodio mrežu.

Odmah na početku drugog poluvremena vidjelo se da se “plavi” ne misle zadovoljiti sa “samo” tri pogotka, pa su nanizali nekoliko izglednih prilika, a ubrzo nakon toga su povećali vodstvo. U 58. minuti Vršajević je fino asistirao Raščiću, a napadač “plavih” je s pet-šest metara matirao golmana Frisonija i tako postigao svoj drugi pogodak na utakmici. Igrači mladog češkog trenera Jirija Plisheka su do kraja utakmice mogli postići još koji pogodak, ali prilike Muharemovića, Žerića, Kajtaza i Joldića su ostale neiskorištene. Izvlačenje parova drugog pretkola obavit će se već danas.

Modriča Maxima se plasirala u drugo pretkolo Kupa UEFA. Igrači Mitra Lukića su u Ugljeviku ostvarili uvjerljivu pobjedu (3:0) nad Santa Colomom, te su se s ukupnim rezultatom 4:0 plasirali dalje. Strijelci za Modriču bili su Ljubičić u 40., Novaković u 68. i Pavić u 90. minuti.

SARAJEVO – Stadion Grbavica. Gledatelja: 5.000. Glavni sudac: Joseph Attard. Pomoćnici: Ingmar Spiteri, Joseph Rapa. Četvrti sudac: Anthony Zammit (svi Malta). Strijelci: 1:0 – Kajtaz (21.), 2:0 – Kurt (32.), 3:0 – Raščić (41.), 4:0 – Raščić (58.).

ŽELJEZNIČAR: Bečirović -, Joldić 6,5, Kurt 6,5 (od 68. Musli 6), Mulalić 6,5, Alihodžić 6,5, Vršajević 6,5 (od 60. Gredić 6), Karić 6,5, Muharemović 6,5, Kajtaz 7, Raščić 7 (od 77. Avdija -), Žerić 6,5.

PENNAROSSA: Frisoni 5, Zavoli 5, Selva 5, Tomassoni 5, Pazzini 5, Bacciocchi 5, Pancoti 5 (od 51. Zabo -), Zecchini 5, Tiacci 5 (od 62. Brocoli -), Vannoni 5, Mariotti 5 (od 87. Albertini -). Žuti kartoni: Mariotti i Zabo.

Igrač utakmice: Admir Raščić.