Igra se novi meč
39

Zbog problema s VAR-om poništeno finale afričke Lige prvaka, Espreance mora vratiti trofej

Klix.ba
VAR sistem nije radio u revanšu odigranom u Tunisu (Foto: AFP)
VAR sistem nije radio u revanšu odigranom u Tunisu (Foto: AFP)
Afrička nogometna konfederacija (CAF) poništila je finale afričke Lige prvaka koju su igrali tuniški Esperance i marokanski Wydad, te će ove ekipe morati ponovo odmjeriti snage.
Prvi susret odigran u Maroku završen je rezultatom 1:1, a u uzvratu u Tunisu susret je prekinut pri rezultatu 1:0 za Espereance.

Domaća ekipa je vodila rezultatom 1:0 pogotkom Youcefa Belaila iz 41. minute, a potom su gosti poravnali na 1:1 u 59. minuti kada je mrežu gostiju zatresao Ismail Walid El Karti.

No, arbitar Bakary Gassama je poništio pogodak zbog ofsajda, a gosti su zatražili da preispita svoju odluku uz pomoć VAR-a. No, VAR tehnologija nije radila na stadionu, te je Gassama ostao pri svojoj odluci.

Izrevoltirani gostujući igrači su napustili teren i nisu željeli nastaviti utakmicu, te je arbitar nakon 95 minuta čekanja odsvirao kraj utakmice i igrači Esperancea su osvojili trofej.

CAF je odlučio poništiti drugu finalnu utakmicu, te je naredio esperanceu da vrati trofej i medalje i odredio da se nova utakmica mora odigrati na neutralnom terenu nakon završetka Afričkog kupa nacija.

Finale Afričkog kupa nacija je zakazano za 19. jula, a najvjerovatnije će uzvratni susret Esperance i Wydad igrati u Egiptu.