"GQ" ličnost godine
26

Zašto je Alaba napustio Bayern: Odlučio sam ići težim putem, Real je najbolji klub na svijetu

K. H.
David Alaba (Foto: EPA-EFE)
David Alaba (Foto: EPA-EFE)
Nogometaš Real Madrida David Alaba objasnio je da odluka o dolasku u Kraljevski klub nije bila nimalo lagana, ali da je sve moguće ukoliko je nogometaš vrijedan i u potpunosti posvećen poslu.

Alabu je magazin "GQ" proglasio za ličnost godine i tim povodom im je dao intervju, a on je rekao kako je s Bayernom u prošloj sezoni osvojio sve što je bilo moguće i da je s tim u vezi želio neki novi izazov u karijeri.

"Poslije 13 godina u istom klubu zapitao sam se šta uraditi dalje. Prošla sezona je bila najbolja u historiji Bayerna i osvojili smo čak šest trofeja, a i ja sam se pitao šta zapravo želim dalje. Na kraju sam odlučio promijeniti sredinu i suočiti se s novim izazovima, u nekoj novoj sredini, što nije nimalo lagan put", rekao je Alaba.

Dalje je istakao kako je Real Madrid najveći klub na svijetu i da je to oduvijek znao.

"Kada počneš trenirati nogomet, već znaš da je Real Madrid najveći klub na svijetu. Nisam se iznenadio što sam stigao ovdje jer mi je to oduvijek bila želja, a ako si vrijedan i u potpunosti posvećen nogometu, uvijek možeš gledati ka najvišim ciljevima, makar to bio i Real Madrid", dodao je ovaj defanzivac iz Austrije.

U ovoj sezoni Alaba je odigrao 22 meča za Real Madrid, a postigao je dva pogotka i upisao tri asistencije. Na terenu je ukupno proveo nešto manje od 2.000 minuta.