Nogomet
0

Zaragoza želi dobrovoljno u stečaj

Totalsport
Španski nogometni prvoligaš Zaragoza zatražio je od nadležnih sudskih institucija dobrovoljni odlazak u stečaj, kako bi tim putem pokušali riješiti velike finansijske teškoće.

Zarazoga, koja je u minuloj sezoni u posljednjem kolu Primere izbjegla pad u drugu ligu, zatražila je zaštitu od vjerovnika kada je iznijela novi plan načina rješavanja novog duga u iznosu od 110 miliona eura.

''Klub je suočen s realnošću neravnoteže novčanog toka. Osnovni izvor problema leži u gubicima koje je klub pretrpio kada je ispao u drugu ligu prije tri sezone, te u ekonomskim ulaganjima kako bi se odmah sljedeće sezone vratio u najjači razred. Vjerujemo da će nam ova mjera pomoći u postizanju ekonomske održivosti koja će nam donijeti i sportske uspjehe u kratkom razdoblju'', stoji u saopćenju kluba.

Zaragoza je samo jedan od mnogih španskih klubova koji imaju velike finansijske poteškoće. Prošle sezone je Mallorca dobrovoljno otišla u stečaj zbog duga od oko 85 miliona eura, te je dobila zabranu nastupa u UEFA-inoj Evropskoj ligi.

Hercules, koji je minulu sezonu u Primeri završio na 19. mjestu i ispao u drugu ligu, također je podnio zahtjev za dobrovoljni stečaj.

Prvak druge lige i povratnik u društvo najboljih, Betis iz Seville, već je u stečaju, dok je Ryao Vallecano, koji je u drugoj ligi osvojio drugo mjesto i također izborio promociju u Primeru, nedavno dobio novog vlasnika, nakon što je prethodni zatražio zaštitu od vjerovnika.