400 kvadratnih metara
24

Xabi Alonso mora srušiti svoju raskošnu vilu nakon tužbe koju je izgubio

H. H.
Xabi Alonoso (Foto: Daily Mail)
Xabi Alonoso (Foto: Daily Mail)
Treneru Bayer Leverkusena Xabi Alonsu je naređeno da sruši svoju vilu u San Sebastianu nakon što ju je španski sud proglasio nelegalnom.

Jedan od najperspektivnijih trenera današnjice završio je izgradnju na imanju 2022. nakon što je četiri godine prije dobio dozvolu za gradnju.

Međutim, prema izvještajima u Španiji, 42-godišnjak će morati da sruši vilu koja se nalazi na liticama Igelda nakon što je presuđeno da nije u skladu sa ekološkim smjernicama.

Ekološka grupa Haritzalde, kulturna grupa Ieltxo, kao i dva susjeda, osporili su izgradnju na toj lokaciji i zatražili da se ona sruši.

Oni su tvrdili da zgrada nije u skladu sa obavezom održavanja tipologije ruralnog područja i rekonstrukcije prvobitne strukture koja je ležala na lokaciji.

Nadalje, insistirali su da je prvobitna građevinska dozvola bila nezakonita jer se vila nalazi na poljoprivrednom zemljištu na kojem se ne može graditi.

S druge strane, Alonsovi zastupnici su tvrdili da je zgrada u skladu sa "duhom zaštite područja od velike strateške vrijednosti i geološkog interesa", ali sud je odbio njihove argumente.

Osim toga, sud je presudio da nije poštovao "obavezu održavanja ruralne tipologije".

Raskošna nekretnina ima oko 400 kvadratnih metara stambenog prostora i nema podrum. Međutim, gradsko vijeće San Sebastiana je prije presude dalo dozvolu za izgradnju kuće od 1.145 kvadratnih metara sa podrumom.