Audiolozi upozoravaju
0

Vuvuzele pogubne za sluh

Totalsport
Na izričiti zahtjev organizatora, Svjetska je nogometne federacija (FIFA) dala zeleno svjetlo za korištenje vuvuzela tijekom Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi.

"Bila je to pogreška", zavapili su u ponedjeljak iz organizacije "Hear the World", globalne organizacije koja promovira zaštitu sluha i upozorava na opasnosti od ljudskom sluhu nepodnošljive buke.

Iz organizacije su se posebno okomili na navodno kvaziistraživanje koje su organizatori proveli na 95.000 ljudi koji su gledali jednu lokalnu utakmicu na Soccer City stadionu u Johannesburgu, i koji nakon 90-minutne izloženosti vuvuzelama nisu primijetili nikakve slušne probleme.

Iz organizacije su, međutim, objasnili da trube koje imitiraju slonovu riku stvaraju buku glasniju od motorne pile, te sugerirali navijačima da se, sad kad su rekviziti već odobreni, zaštite ušnim čepićima.

Njihovi su testovi, tvrde, pokazali da vuvuzela stvara buku od 127 decibela, više od avionskog motora (123.5 decibela) ili samba-bubnjeva. Na toj bi top-listi sudijska zviždaljka zauzela tek četvrto mjesto, ispred vrlo zvučne zvonjave kravljih zvona specifičnih za alpska područja, koja emitiraju 114.9 decibela.

"Kad ljudsko uho iza zvuka od 115 decibela čuje deset decibela snažniji zvuk, percipira ga kao dvostruko snažniji. Dakle, uzmite da je vuvuzela dvostruko glasnija od kravljeg zvona", potpisao je u svojoj izjavi audiolog Robert Beiny.

Iz organizacije su upozorili pozivajući se na medicinske zakonitosti da dugotrajnija izloženost buci snage 85 decibela znači rizik trajnoga gubitka sluha.