Siniša Ubiparipović
12

"Volio bih igrati za BiH, dat ću sve od sebe da zaslužim poziv"

Razgovarao: Edin Isanović
Siniša Ubiparipović
Siniša Ubiparipović
Broj bh. nogometeaša koji širom svijeta svojim partijama skreću pažnju na sebe konstantno se povećava. Tako i u u američkoj MLS ligi za New York Red Bullse nastupa Zeničanin Siniša Ubiparipović. Rođen je 1983. godine i igra u veznom redu. Relevantna nogometna lica koja prate pomenutu ligu puni su hvale na njegove partije.
Siniša Ubiparipović
Siniša Ubiparipović
Tvrde da bez problema može odigrati zahtjevne uloge u sredini terena. Hoće li Siniša biti otkriće novog šefa državne nogometne selekcije ostaje da vidimo.

Za Sarajevo-x.com Ubiparipović govori o svojim počecima, američkoj ligi, Beckhamu, državnoj reprezentaciji…

Možete li za početak reći kada i gdje ste počeli nogometnu karijeru?

Nogomet treniram od svoje desete godine. Ja sam iz rodne Zenice 1994. godine preselio u Modriču. Tu sam počeo prve ozbiljnije korake pod vodstvom Dušana Radoje. Nakon određenog vremena moji roditelji su odlučili da je najbolje da se preselimo u SAD-a u nadi za boljim životom. Naročito za mene i brata.

Otkud u MLS ligi?

Igrajući za University of Akron stvorili smo odličan tim koji je vremenom prerastao u respektabilan sastav. Danas važi za jedan od najboljih fakulteta u američkoj College ligi. To mi je otvorilo vrata za draft u MLS. Izabrao me New York! Dobio sam šansu da ispunim svoj dječački san i zaigram profesionalno. Evo još nekih zanimljivosti. Naime, ove godine liga broji 16 klubova, a sljedeće ulaze još dva kluba. Biti će 18 timova koji će se takmičiti u dvije konferencije po veoma sličnom sistemu kao NBA, NHL i NFL.

Koju poziciju igrate?

Trenutno u New Yorku igram na poziciji defanzivnog veznog ili lijevog veznog, zavisno od sistema i zamisli trenera Hansa Backea.

Kakva je posjećenost stadiona, s obzirom da nogomet nije najpopularniji sport u SAD-a?

Što se tiče publike prošle godine nas je u prosjeku gledalo oko 13 hiljada gledalaca, a ove je taj broj povećan na 18 hiljada. Kvalitet raste iz godine u godinu, a pogotovo poslije dolaska nekih bivših evropskih zvijezda kao što su David Beckham, Albert Celades, kao i poznati nogometaša iz Južne Amerike Chautemoca Blanca i Denilsona. Recimo i to da je Donovan veoma uspješan igrao za Everton. Otišao je kao pozajmljen igrač. To sve pokazuje da MLS ima kvalitet. Nekoliko igrača sa naših prostora igralo je ovde. Tu prije svega mislim na Saida Fazlagića i Refika Šabanadžovića.

Mnoge će zanimati kakva je situacija sa finansijama?

Nisu ni blizu većini evropskih liga, ali se situacija popravlja. Cijela liga je sponzorisana od Adidasa, mada se mogu potpisati individualni ugovori sa drugim velikim kompanijama.

Je li dolazak Beckhama uticao na popularnost ovog sporta?

Naravno, naročito prvu godinu. Njegov dolazak punio je tribine. Na gostovanju u New Yorku utakmicu je gledalo oko 70 hiljada ljudi. Tada smo nastupali na stadionu gdje igraju timovi iz američke fudbal lige. Danas igramo na svom stadionu Red Bull Areni koja je svečano otvorena 20. marta ove godine. Na premijeri smo ugostili slavni Santos iz Brazila. Može da primi 25 hiljada ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Pratite li igre nogometne reprezentacije BiH?

Apsolutno! Ove godine sam pozorno pratio kvalifikacioni put i uživao u nekoliko dvoboja. Mogu da kažem da sam bio prijatno iznenađen. Baraž sam naravno gledao kući sa familijom i prijateljima. Po mom mišljenju svi igrači zaslužuju velike pohvale za svoje igre. Ako moram izdvojiti neka imena onda su to Džeko i Misimović koje već duže vrijeme gledam u dresu Wolsfburga. Tu su još Ibišević, Salhović i Pjanić. Ovaj posljednji pruža izvanredne partije u dresu Lyona.

Da li imate želju da jednoga dana zaigrate u dresu “zmajeva”?

Naravno! Svakom igraču je to velika čast. Bio bih veseo kada bih dobio poziv selektora, ali nije do mene. Daću sve od sebe da zaslužim poziv.

Mogu li izabranici Safeta Sušića izboriti plasman na Euro 2012.?

Gledajući grupu mislim da smo favoriti za prva dva mjesta. Imamo prilično jake protivnike u Francuskoj i Rumuniji. No, ako uzmemo u obzir igre bh. reprezentacije imamo više nego realne šanse za plasman.