Nogomet
39

Vlatko Glavaš: Irska je po igri najgori protivnik, ali smo mi u prednosti

Piše: D. B.
Vlatko Glavaš
Vlatko Glavaš
Žrijebom Nyonu je danas odlučeno da će reprezentacija BiH u baražu za Evropsko prvenstvo u Francuskoj igrati protiv reprezentacije Republike Irske. Bivši reprezentativac i nogometni stručnjak Vlatko Glavaš vjeruje da smo dobili izuzetno neugodnog protivnika, ali da i dalje imamo bolje šanse za plasman na Euro.

"Žrijeb je takav, kakav je. Gledajući realno, nama je svejedno s kim ćemo igrati, neki su željeli Sloveniju nismo je dobili, Danku i Norvešku niko nije želio, pa smo ih srećom izbnjegli. Po samom načinu igre, Irska je najgori mogući protivnik, dakle, ne po kvalitetnu, to nije posebno jaka reprezentacija, ali način igre je težak za nas. Bit će teško, morat ćemo igrati mnogo bolje nego protiv Kipra. Ipak, uzimajući u obzir obje utakmice, mislim da smo u prednosti", izjavio je Glavaš.

Utakmice protiv snažnih Iraca za Zmajeve neće biti nimalo lake.

"Irci definitivno moraju dobro voditi računa o nama, ali nam je otežavajuća okolnost to što drugu utakmicu igramo u Irskoj. Oni su nezgodna ekipa, igraju engleskim stilom, koriste duge lopte i preskaču igru. Možemo očekivati da će dosta presjecati igru i raditi na destrukciji naše igre, a ako im se ukaže prilika, igrat će na rezultat. Iskreno se nadam da će Baždarević uspjeti ocijeniti koji su to igrači koji su najadekvatniji da se suprotstave Ircima. Trebamo znati da nećemo moći puno igrati, a ja se nadam nekom slobodnom udarcu iz kojeg ćemo postići gol. Ako nastupimo kao ekipa protiv Irske imamo šanse, ali protivnika ne smijemo ni potcijeniti ni precijeniti", rekao je bivši reprezentativac BiH.

On vjeruje da će se Bosanci i Hercegovci radovati nakon baraža i slaviti prvi plasman na Evropsko prvenstvo.

"Vjerujem da idemo na Euro, uvijek sam optimista kad je reprezentacija u pitanju. Nadam se trećoj sreći u baražima. Imao protivnika po mjeri, bolje smo rangirani, a odigrali smo i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Nadam se da ćemo u baražu slaviti i otići na Evropsko prvenstvo. To bi nam mnogo značilo", završio je Glavaš.