Nogomet
104

Vlatko Glavaš: Došao je trenutak da naplatimo sve neuspjehe

Piše: D. B.
Vlatko Glavaš
Vlatko Glavaš
Bivši nogometaš i reprezentativac BiH, Vlatko Glavaš, u razgovoru za portal Klix.ba je govorio Zmajevima, koji su na korak do historijskog uspjeha i plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Glavaš se, nažalost, u svoje igračko vrijeme nije imao priliku radovati plasmanu na neko veliko takmičenje, ali je dočekao veliku priliku da to učini uz današnju reprezentaciju, čije igre vjerno prati.

"Ovo čekamo 18 godina. Ponosan sam da smo moja generacija i ja dio ove istorije i dio ove nogometne zemlje. Srce mi lupa kao nikad, jer sam valjda, kao i svi ostali, shvatio da je došao trenutak da naplatimo sve nedaće iz ranijih godina. Zato jedva čekam da utakmica s Litvanijom počne", izjavio je Glavaš.

Govorio je o razlikama prethodnih generacija i današnjih Zmajeva.

"Današnja generacija je skup igrača koji su kvalitetni i igraju u svojim klubovima velike i važne uloge. To ranije i nismo imali, iako su za reprezentaciju igrala velika imena. Ipak, to nije bilo dovoljno. Danas imamo tim kojeg se svi boje, postali smo nogometna velesila", smatra Glavaš.

Prisjetio se teških početaka državnog tima, ali je zaključio da se rezultat svega itekako isplatio.

"Sami počeci su bili teški, mnogo toga je nedostajalo, ali smo mi igrali srcem za BiH, iako rezultati nisu bili u prvom planu. Potom je reprezentacija rasla, postajala jača, a imala je i priliku da se na Koševu protiv Danske plasira na Evropsko prvenstvo. Međutim, ta prilika nije iskorištena, a uzrok je sigurno bilo to što Nogometni savez nije bio uređen kao danas. Sada imamo sve uslove i dočekali smo da imamo nepodijeljenu državnu reprezentaciju na pragu historijskog uspjeha", izjavio je bivši bh. nogometaš.

Pohvalio je igre današnje reprezentacije, kao i navijače koji je vjerno prate i bodre.

"Timski smo zaista napredovali i pobjeđivali. I kad smo gubili, vraćali bismo se u utakmicu, a to mogu zaista samo velike reprezentacije. Mi nemamo najboljeg igrača, mi imamo sjajan tim. Drago mi je što su Misimović i Rahimić u ekipi. Oni su uz ostale uspjeli napraviti dobru atmosferu, naravno uz Spahića, Begovića, Pjanića i Džeku. To je veoma bitno. Nemamo ni nekog posebnog pokretača. To smo svi mi koji volimo BiH", smatra Glavaš.

Istakao je zadovoljstvo radom koji obavlja stručni štab reprezentacije.

"Safet Sušić je posebno poglavlje u historiji našeg tima. Bilo mu je teško, bilo je svašta, a pričalo se i da njegov posao treba raditi neko drugi. Međutim, on me oduševio načinom na koji vodi naš tim, svojom mirnoćom i svojim stilom koji nije promijenio. On i njegovi saradnici su nas doveli ovdje gdje smo sada", rekao je Glavaš.

"Vjetar u leđa" su Zmajevima vjerni navijači.

"Ovakvi navijači su trebali našoj reprezentaciji. Nema više ružnih scena, ne plaćamo kazne zbog incidenata i imamo veliku podršku. Zbog njih također idemo u Brazil", smatra on.

Kada je riječ o ključnoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, koju Zmajevi igraju u utorak u Litvaniji, Glavaš očekuje pobjedu.

"Očekujem da tim odigra utakmicu ozbiljno i koncentrisano te da pobijedi. Poručujem igračima da napokon obraduju ovu našu BiH i da su naš ponos. Želim im mnogo sreće", završio je Glavaš.