Nogomet
103

Vladavić: Težak poraz je rezultat katastrofalne postavke igre i nedostatka agresivnosti

Piše: D. B.
Admir Vladavić
Admir Vladavić
Nakon što je nogometna reprezentacija BiH sinoć u Briselu u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine poražena od Belgije, bivši reprezentativac Admir Vladavić je imao dosta zamjerki na postavku igre, odabir igrača, ali i njihov pristup utakmici.

Crveni vragovi su pobijedili Zmajeve s uvjerljivih 4:0, što je razočaralo navijače.

"Odigrali smo veoma loše, igra je postavljena katastrofalno, a kad je motivacijski moment na nuli, onda doživite ovakav scenarij", počeo je vidno nezadovoljni Vladavić.

Selektor Mehmed Baždarević je prije utakmice najavljivao da je najvažnije da se igrači maksimalno angažuju na terenu, da se bore i pokažu dozu agresivnosti, no, od toga smo vidjeli malo ili ništa. "Škripalo" je u svim linijama.

"Ne znam šta je tačno selektor tražio od igrača, ali igra i taktika nisu bili na nivou, ovi igrači mogu mnogo više. Zaista mi nije jasno zašto nije bilo borbenosti kod pojedinih igrača. Na sredini smo imali trojicu nogometaša istog profila, Medunjanina, Pjanića i Jajala. Njihov kvalitet nije jednak, ali nijedan od njih trojice nema određenu agresivnost, snagu u duelu i brzinu. Odbrana je bila loša, dokaz za to je Lukakuov pogodak", izjavio je naš bivši reprezentativac.

Mnogi su nakon utakmice rekli da je formacija bila pogrešna.

"Formacija je pogrešna, igrali smo 3-5-2, a nemamo igrače za to. Hazard je bio naš najveći problem, što sam najavio ranije. S lakoćom je prolazio pored naših nogometaša, dok je Džeko u našem napadu ostajao bez lopti. Ibišević je potrošen na onoj poziciji, mnogo je stvari koje sinoć nisu funkcionisale. Lulić je neodlučan, a ima sve, brzinu, dobru lijevu i desnu nogu. Bičakčić je igrao na pogrešnoj poziciji, ništa nismo dobili", rekao je Vladavić.

Tokom utakmice je bilo primjetno da naši igrači stoje daleko od protivnika.

"Belgijanci su do šansi dolazili zahvaljujući nama, nismo igrali agresivno, bili smo daleko od igrača, a jednim dodavanjem je ispadalo po pet naših nogometaša. Uopće nismo pratili protivničke igrače", istakao je naš sagovornik.

Neki su zamjerili golmanu Asmiru Begoviću zbog pogotka koji je petom postigao Alderweireld.

"Begovića ne bih puno komentarisao, mada smatram da je krivac za gol koji smo primili iz kornera bez obzira što strijelac gola Alderweireld nije bio dobro čuvan", smatra Vladavić.

Sinoć je debi za reprezentaciju BiH upisao nogometaš Palerma Mato Jajalo, a nakon utakmice se postavljalo pitanje da li je to pravi potez.

"Sad će ispasti da je Jajalo kriv za sve, međutim, prvi put je u reprezentaciji, imao je grešaka, ali se utopio u sivilo ekipe koja je igrala bez motivacije i agresivnosti. Zato je sve izgledalo tako loše", rekao je nekadašnji nogometaš Veleža, Željezničara, Red Bulla i Žiline.

Najviše zamjerki je Vladavić imao na vezni red, koji nije uspio kvalitetno upošljavati napadače.

"Čak i da je brzi Višća igrao od prve minute, ne znam šta bi mogao uraditi. Naša vezna linija je zakazala totalno, primali smo jeftine golove. Ekipa se nakon toga nažalost nije mogla psihološki vratiti. Džeko i Ibišević su u dobroj formi, Vedo se vraćao, uklizavao, a Edin je bio odsječen, bez pravih lopti. Da je Đurić igrao umjesto Ibiševića od početka, ne vjerujem da bi bilo razlike, upravo zbog te vezne linije. Cimirot je odigrao veoma dobro, teško je govoriti šta bi bilo da je počeo susret", kazao je Vladavić.

Međutim, on smatra da ovaj poraz treba zaboraviti, ali prije toga naučiti iz grešaka.

"Lako je biti general poslije bitke, ali idemo dalje. Pobijedit ćemo Kipar, no, bez dodatne agresivnosti i borbenosti, ne možemo puno protiv jačih reprezentacija. Mi igramo onako kako nam protivnik dopusti, da je Medunjanin dao gol, možda bi stvari bile drugačije. Nadam se da je selektor uočio probleme koje smo imali sinoć, vjerujem da će biti promjena u ekipi, posebno na sredini terena", dodao je nekadašnji Zmaj.

Vladavić vjeruje da će se reprezentacija BiH na kraju uspjeti plasirati na SP:

"Ova ekipa ima kvalitet i snagu, moramo zbiti redove i pronaći više motivacije, u utakmice ulaziti s više agresivnosti i htijenja. Samo tako možemo otići na SP", završio je Vladavić.