Veliki propust
505

Vladan Kovačević ipak ne može braniti za Srbiju

H. H.
Vladan Kovačević u dresu mlade reprezentacije BiH (Foto: NS BiH)
Vladan Kovačević u dresu mlade reprezentacije BiH (Foto: NS BiH)
Prema pisanju srbijanskih medija, Vladan Kovačević će gotovo izvjesno ostati bez nastupa za selekciju Srbije nakon što je dres BiH odlučio zamijeniti za naše susjede.

Iako se našao na širem spisku srbijanske reprezentacije, Kovačević nije među tri prva golmana, što je iznenadilo mnoge. Međutim, u nastavku priče pojavila se informacija da ovaj Banjalučanin nema pravo nastupa za Srbiju u ovom trenutku. To je objasnio selektor naših susjeda.

"U planu je bio poziv Vladanu Kovačeviću, ali nismo željeli rizikovati jer papirologija nije riješena. Da li će to biti danas, sutra ili za 10 dana, to ne znamo. Bit će pozvan čim to bude završeno. Važno je da imamo saglasnost za njegov debi i tu je sve jasno", rekao je selektor Srbije.

Ipak, čini se da je tamošnji Nogometni savez napravio veliki propust koji će Kovačevića skupo koštati.

Vijest koju je objavio Sport klub (Foto: Screenshot)
Vijest koju je objavio Sport klub (Foto: Screenshot)

"Male su šanse, na nivou promila, da Vladan Kovačević stane na gol Srbije. Administracija FSS, prema vijestima s lica mjesta, napravila je veliki propust i previdjela da Banjalučanin nema uslove za promjenu sportskog državljanstva. Za sada nema zvaničnih informacija o budućnosti Vladana Kovačevića u reprezentativnom fudbalu", prenosi Sport klub.

O čemu je u stvari riječ?

Naime, prema promjenama FIFA pravila, koje su usvojene u septembru 2020. godine, igrač ne može promijeniti nogometno državljansvo ukoliko je stariji od 21 godine nastupao za bilo koji uzrast dosadašnje selekcije u zvaničnom susretu te u tom trenutku nije imao državljanstvo reprezentacije za koju bi u budućnosti želio igrati.

Vladan Kovačević rođen je 11. aprila 1998. godine, što znači da je 21 godinu napunio 11. aprila 2019. godine, a posljednji zvanični nastup za mladu reprezentaciju BiH je upisao 13.10.2020. godine u kvalifikacijskom susretu za Evropsko prvenstvo i gostujućem porazu od Njemačke (1:0).

U momentu posljednjeg nastupa za U-21 reprezentaciju BiH, Vladan Kovačević imao je navršene 22 godine i 183 dana.

Zbog sličnog pravila i hrvatski reprezentativac Borna Sosa nije mogao zaigrati za Njemačku, te je naknadno prihvatio poziv selekcije Hrvatske.

Ova vijest mogla bi biti važna i za eventualni nastup Denisa Huseinbašića za našu reprezentaciju, jer nogometaš Kolna već ima 21 godinu i ukoliko zaigra za mladu selekciju Njemačke u zvaničnom susretu na predstojećem EP-u, a s obzirom da nema naše državljanstvo, bit će izgubljen za BiH.