Nogomet
0

Villa zabio jubilarni 50. gol za Španiju

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španska nogometna reprezentacija ostvarila je sinoć u Alicanteu protiv Škotske (3-1) 14. uzastopnu pobjedu u službenim takmičarskim utakmicama i tako izjednačila rekordan učinak Francuske i Holandije.

Francuska je 14 trijumfa u nizu u službenim susretima nanizala zaključno s 2004. godinom, a Holandija s 2010. godinom.

Prethodni rekordan niz Španije iznosio je 12 pobjeda. Bio je to niz koji je započeo pobjedom nad Rusijom u polufinalu Eura 2008. u Austriji i Švicarskoj, a završio porazom od Švicarske na početku prošlogodišnjeg Mundijala u Južnoafričkoj Republici.

Nakon poraza od Švicarske (0-1) "furija" je započela novi niz trijumfa te je ostvarivala pobjede nad Hondurasom, Čileom, Portugalom, Paragvajem, Njemačkom i Holandijom (sve na SP-u), te po dva puta protiv Škotske, Lihtenštajna, Litvanije i Češke (kvalifikacije za EP).

U sinoćnjoj utakmici protiv Škotske svoj jubilarni 50. gol za špansku reprezentaciju pogodio je i napadač Barcelone David Villa. Bio je to njegov 80. nastup u dresu "furije" a u utakmici mu je pripala čast da na 25 minuta ponese i kapitensku traku u izostanku Casillasa, Xavija, Puyola, Alonsa i Torresa.